Motion og bevægelse kan hjælpe dig

Gitte Schrøder, fysioterapeut

Motion og bevægelse kan hjælpe dig i din behandling og recovery, når du har en psykisk sygdom.

Bevægelse er godt for kroppen

Kroppen har godt af at bevæge sig for at fungere bedst muligt. Bevægelse kan give en behagelig fornemmelse i kroppen, give dig mere ro i sindet, forbedre din søvn og gør dig bedre i stand til at klare stressede situationer.

Motion kan dyrkes sammen med andre, og det giver mulighed for at blive en del af et fællesskab og modvirker, at du isolerer dig. Alt sammen kan hjælpe dig til at få det bedre.

Vælg en motionsform du kan lide

Det vigtigste er at vælge en form for motion og bevægelse, som du kan lide, og som du har det godt med, end at vælge en form, som andre synes er ”effektiv”. For du vil jo gerne gøre det i længere tid, og det er så meget lettere at komme i gang og holde ved, når du laver noget, som føles godt og rigtigt for dig.

Kom godt i gang!

Men hvordan kommer du i gang? Tænk på hvordan du er som person. Hvad driver dig? Er du konkurrencemenneske? Vil du gerne lave noget sammen med andre - eller foretrækker du at gøre det alene? Er du mest til at være ude i naturen, inde i byen eller i et træningscenter? Er motion bedst, når det også er transport fra ét sted til et andet?

Skal du helst have en aftale med nogen eller er det vigtigt, at det er, når det passer dig, og du har lyst? Skal det være noget, som får dig til at grine? Skal det være roligt eller vil du helst have pulsen op, så du virkelig kan mærke, at du er i gang?

Det er mange spørgsmål, men giv dig selv en lille stund til at tænke over det. Måske skal du tænke tilbage i tiden. Hvordan var det tidligere? Måske helt tilbage til da du var ung. Hvad kunne du lide dengang, og hvor vil du kunne finde noget, som minder om det i dag?

Vent ikke på motivationen!

Man taler tit om motivation og måske sidder du og venter på at motivationen bliver så høj, at du nærmest flyver afsted ud i naturen i løbesko eller på cykle. Men sid ikke og vent på den! Motivation er bestemt en god ting, men er også lidt drilsk.

Hvis det er længe siden, du har bevæget dig, vil din krop og hjerne forsøge at overtale dig til at lade være – og i stedet blive hjemme. For det er det, der er det normale for dig lige nu. Men motivationen vil helt sikkert vokse, når først du er i gang, især når din krop og dit sind mærker alle de gode ting, der er ved at bevæge sig. Og her vil motivationen blive din ven i forhold til at holde fast i din nye vane.

Så vent ikke, start allerede i dag!