Når åndenød fylder meget i ens liv

Thorvald, har KOL - Marianne, gift med Thorvald

”Det er en god tid, jeg kan jo nogle ting – men ikke alt” Thorvald lever med KOL, han er gift med Marianne og sammen får de forholdet og hverdagen til at fungere, selvom Thorvalds sygdom sætter sit præg.

Thorvald fortæller, hvordan de mindste ting belaster hans vejrtrækning. Det er for eksempel når han tager strømper på, når han tørrer sig eller tager et bad. Thorvald tager ikke et hurtigt bad på 5 minutter, fordi det skal gå langsomt og roligt for sig, så han ikke bruger alle sine kræfter på én gang.  

Svært at stå på sidelinjen

Marianne har det skidt med at sidde på sidelinjen, når Thorvald får svær åndenød. Hun ved, at det eneste hun kan sørge for er medicin, noget at drikke, at tilkalde en læge og være der for Thorvald. Hun fortæller om sin magtesløshed. ”Jeg kan intet gøre. Det ville ikke engang hjælpe, hvis jeg stod og at pustede ham ned i lungerne – tværtimod, tror jeg”.

Fremtiden med KOL

Marianne og Thorvald snakker åbent om tingene og har derfor også snakket om, hvad de vil gøre, når Thorvalds KOL bliver værre. De har valgt sammen at sætte nogle rammer for fremtiden. 

Se videoen, og hør Thorvald og Marianne fortælle deres historie. 

Se også videoerne "Tag vare på dit eget liv" eller "Når du har åndenød".

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.