Når du har åndenød

Signe Groth, fysioterapeut (palliation)

Når man har åndenød, har man svært ved at trække vejret. Det kan være meget ubehageligt ikke at kunne få luft. Det kan føles, som om man hele tiden har noget tungt liggende på brystet. Åndenød findes i forskellige grader og kan påvirke livskvaliteten.

Referat af filmens indhold:

Når man har åndenød, har man svært ved at trække vejret. Det kan være meget ubehageligt ikke at kunne få luft. Det kan føles, som om man hele tiden har noget tungt liggende på brystet. Åndenød findes i forskellige grader og kan påvirke livskvaliteten.

Hvorfor opstår åndenød?

Åndenøden kan opstå under forskellige omstændigheder. For eksempel, når du er fysisk aktiv, under tale eller ved træthed. Også ved alle former for sindsstemninger som for eksempel angst eller glædesudbrud.

Henvend dig til din læge ved åndenød

Hvis du har åndenød, skal du altid henvende dig til din læge for at få afklaret, hvad den skyldes.

Behandling af åndenød

Måske skal du have medicin for din åndenød, måske kan din åndenød lindres ved hjælp af fysioterapeutisk behandling.

Svære åndedrætsproblemer kræver altid en professionel vurdering og instruktion. Hvilken metode der vælges, vil afhænge af din tilstand og sygdom.

Fortæl familie og venner om din åndenød

Det er vigtigt, at du taler med familie og venner om, hvordan åndenøden påvirker dig både fysisk og psykisk. Jo bedre de forstår din situation, des større mulighed har de for at være en hjælp for dig. Angst, frustration, vrede og afmagt er ofte følelser, der ledsager og forværrer åndenøden. Alene det at dele disse tanker og følelser med dine nærmeste kan være med til at lindre.

Somme tider kan det også hjælpe at tale med nogen uden for den nærmeste kreds, for eksempel din egen læge eller en sundhedsprofessionel, som du har kontakt med i kommunen eller på sygehuset.

Dine pårørende kan hjælpe dig

Udover at lytte til dig og hjælpe dig med det praktiske i hverdagen kan dine pårørende støtte dig ved at respektere dit tempo og dine behov for pauser. Det giver tryghed, hvis dine pårørende er bekendt med metoder til bedre at kontrollere åndenød. 

Ved pludseligt opstået åndenød kan dine pårørende hjælpe dig med at bevare roen og støtte dig til at bruge pustelyd. Et tilbud fra dine pårørende om en daglig spadseretur kan være det lille skub, du har brug for, for at komme ud og få frisk luft og motion. 

På siden om 'Aktivitet og bevægelse' kan du finde åndedrætsøvelser, der kan hjælpe dig med at kontrollere din vejrtrækning.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.