Nerveblokade er en lokal bedøvelse

Thomas dyhr - overlæge

Hvordan virker lokalbedøvelse?

Når du skal opereres i fx armen, skulderen eller benet, kan det være nok kun at bedøve et mindre område lokalt.

En blokade virker ved at bedøve nervens område, hvor du skal opereres. Bedøvelse af nerven gør hele området følelsesløst under operationen, så du ikke mærker noget, selvom du er vågen.

Blokaden kan være den eneste bedøvelse du får, men den kan også i nogle tilfælde kombineres med fuld bedøvelse, så du kommer til at sove.

Hvordan foregår lokalbedøvelse?

Narkoselægen lægger blokaden med en nål med lokal bedøvelse enten før operationen, eller mens du sover.

Hvis du skal have noget beroligende, eller ekstra smertestillende medicin får du det gennem et drop i hånden.

Du får også udstyr på til at overvåge dit hjerte og vejrtrækning. Narkoselægen bruger ultralyd til at finde nerven, der skal bedøves. Du vil et kort øjeblik føle et stik, når nålen stikkes igennem huden. Derefter vil du måske også mærke, at det svier og spænder lidt. Men det forsvinder hurtigt, når bedøvelsen begynder at virke efter ca. 10 min. Det er forskellig fra person til person, hvor længe en blokade virker, men typisk i 6-24 timer.

Når blokaden holder op med at virke, mærker du, at det begynder at summe, der hvor du før var bedøvet. Det er nu, du skal starte med at tage den smertestillende medicin.

Hvor sikker er lokalbedøvelse?

En nerveblokade er også en sikker form for bedøvelse. Det er meget sjældent, at der opstår smerter, betændelse, blå mærker eller skader på nerven. Narkoselægen vil informerer dig om bivirkningerne.

Ligesom til en operation i fuld bedøvelse må du ikke spise eller drikke i tiden op til, at du får lagt blokaden. Alt det giver lægen dig besked om inden operationen.