Opbevaring og holdbarhed af medicin

Medicinen skal opbevares korrekt for at sikre dens virkning. Medicin kan være følsomt over for fugt eller lys. Det opbevares derfor bedst i pakken og på et tørt sted. Badeværelset er derfor ikke det bedste sted at opbevare din medicin. 

Det meste medicin kan opbevares ved stuetemperatur. Medicin skal kun opbevares i køleskab, hvis det er angivet på pakningen.

Har du behov for at bruge en doseringsæske, skal du sikre dig, at medicinen kan tåle det.

Du skal placere medicin uden for børns rækkevide.

Er du i tvivl om, hvordan din medicin skal opbevares, kan du spørge på apoteket eller læse indlægssedlen til medicinen. Har du ikke længere indlægssedlen, kan du finde oplysningerne på min.medicin.dk.

Medicinens holdbarhed

Du kan se på medicinpakningen, hvornår den udløber. Du bør ikke tage medicin, der er udløbet.

Noget medicin kan kun holde sig i kort tid efter, du har åbnet det. Det gælder for eksempel øjendråber, øredråber og insulinpenne. Du bør derfor altid skrive på pakningen, hvornår den er åbnet, så du kan holde styr på, hvor gammel medicinen er.

Har din medicin ændret lugt eller udseende, bør du heller ikke tage den.
Er du i tvivl om din medicin stadig kan bruges, så spørg på apoteket. 

Smide medicin ud?

Du skal aflevere medicinrester på apoteket eller genbrugsstationen. Du skal så vidt muligt aflevere medicinresterne i den originale pakning.

Du må ikke skylle medicin ud i vasken, i toilettet eller smide det i skraldespanden, da medicin betragtes som farligt affald.