Praktisk og følelsesmæssigt i den sidste tid

Martin Døssing - Speciallæge, Marianne Vinther - Socialrådgiver

Den terminale fase af livet er ofte knyttet til en blanding af praktiske og følelsesmæssige bekymringer.

 

Begravelse og testamente

Har du særlige ønsker til begravelse, salmer, gravsted og så videre? Er der noget i forbindelse med testamenter; børnetestamente, behandlingstestamente (tidligere livstestamente)? Tag stilling mens du stadig har mulighed for indflydelse på de beslutninger, hvis det er noget, der er vigtigt for dig.

 

Hvor længe har jeg igen?

Det er umuligt at svare på, og det ved de fleste også. Ofte vil patienterne i virkeligheden gerne have dato for, hvornår de dør. Og det kan vi tale om, så vi kan tage de foranstaltninger, der kræves for at det kan lade sig gøre – i den grad det er muligt.

 

Plejeorlov kan bevilges til pårørende af terminale patienter

Plejeorlov gælder fra den bliver bevilget til 14 dage efter dødsfaldet. Det hedder en plejeorlov, men det betyder ikke, at den pårørende skal pleje den syge. Det gør hjemmeplejen stadig, hvis det er bevilget. Den pårørendes rolle er primært nærvær.

 

Angst for ikke at vågne

Et tabu for mange er også angsten for at dø mens man sover - at man pludselig bare ikke vågner op. Men det er ikke sådan, det kommer til at ske. Man vil typisk selv kunne fornemme, når man får det værre og dermed også, hvornår man er i sine sidste timer. Nogle terminalt syge er også bange for at blive kvalt, og for at selve dødsøjeblikket skal blive rigtigt ubehageligt. Der kan beroliges og lindres meget med medicin, så den allersidste tid vil blive rolig.

 

Du kan læse mere om det praktiske i forbindelse med dødsfald hos Foreningen Liv og Død

 

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.