Praktisk og følelsesmæssigt i den sidste tid

Martin Døssing, speciallæge - Marianne Vinther, socialrådgiver

Den terminale fase af livet er ofte knyttet til en blanding af praktiske og følelsesmæssige bekymringer

 

Begravelse og testamente

Har du særlige ønsker til begravelse, salmer, gravsted osv? Er der noget i forbindelse med testamenter, børnetestamente, livstestamente? Tag stilling mens du stadig har mulighed for indflydelse på de beslutninger, hvis det er noget der betyder noget for dig.

 

'Hvor længe har jeg igen?', bliver Martin ofte spurgt

Det er umuligt at svare på, og det ved de fleste også. Ofte vil patienterne i virkeligheden gerne have dato for, hvornår de dør. Og det kan vi så tale om, så vi kan gøre de foranstaltninger, der kræves for at det kan lade sig gøre – i den grad det er muligt.

 

Plejeorlov kan bevilges til pårørende af patienter i den terminale fase

plejeorlov gælder fra den bliver bevilget til 14 dage efter dødsfaldet. Det hedder en plejeorlov, men det betyder ikke at den pårørende skal pleje den syge. Det gør hjemmeplejen stadig, hvis det er bevilget. Den pårørendes rolle er primært nærvær.

 

Angst for ikke at vågne og for at blive kvalt

Et tabu for mange er også angsten for at dø mens man sover - at man pludselig bare ikke vågner op. Men det er ikke sådan det kommer til at ske. Man vil typisk selv kunne fornemme sin når man får det værre og dermed også, hvornår man er i sine sidste timer. Nogle terminalt syge er også bange for at blive kvalt og for at selve dødsøjeblikket skal blive rigtigt ubehageligt. Der kan beroliges og lindres meget med medicin, så den allersidste tid vil blive rolig.

Hør Martin og Marianne uddybe punkterne ovenfor i filmen.

Du kan læse mere om det praktiske i forbindelse med dødsfald hos Foreningen Liv og Død

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.