Proteintilskud under indlæggelsen

Jannie Susanne Stryhn, diætist
  • Når du er indlagt: Drik proteindrik, du vil få det tilbudt
  • Når du kommer hjem: Drik proteindrik og spis proteinrig mad
  • Hvis du ikke får det rigtige mad, vil du måske mangle kræfter til at lave dine øvelser.

Under indlæggelsen

Efter en operation i hofte og knæ må du spise og drikke normalt. Langt de fleste patienter får lagt rygmarvsbedøvelse, og er derfor fri for bivirkninger som kvalme og opkastning.

Vi anbefaler, at du drikker 3 glas proteindrik dagligt, mens du er indlagt, og dette vil du blive tilbudt. Du vil også få en opskrift med hjem, så du selv kan lave det, når du kommer hjem. Der er nogle fødevarer du kan købe færdige i supermarkedet, hvis du ikke selv er i stand til at lave din egen proteindrik. Når du kommer hjem igen, er der flere ting du skal være opmærksom på.

Skab de bedste forhold for at opbygge muskler efter operationen

Det er blandt andet vigtigt, at du fortsat sørger for at få en masse proteiner i den mad du spiser. Allerhelst til alle dine måltider. Det vil sige både til hoved- og mellemmåltider. Du kan for eksempel drikke 3 glas proteindrik dagligt i de første uger efter operationen. Vi anbefaler, at du holder din vægt stabil, dvs undgår at tabe dig med vilje, de første 2 måneder efter operationen.

Hvis du ikke får den rigtige mad, så mangler du måske kræfter til at lave dine øvelser. Du får derfor ikke tilstrækkeligt udbytte af din træning. Din krop har derved ikke de optimale forhold til at genopbygge muskler, sener og hele det operationssår du har fået i forbindelse med operationen. Du skal derfor have fokus på både at få den rigtige mad og lave dine genoptræningsøvelser. På den måde sikrer du, at din krop har de bedste forudsætninger for at komme sig effektivt.

Træning i kommunen efter 2 uger

Ca. 2 uger efter at du er blevet udskrevet, skal du begynde at gå til genoptræning ude i din kommune. Når du går til træning er det vigtigt, at du tager noget proteinholdigt med, som du kan spise eller drikke indenfor 30 min efter træningen. Det er nemlig her dine muskler har ekstra brug for proteiner. Får musklerne ikke de nødvendige proteiner, sker genopbygning og heling af vævet ikke i samme grad, som hvis det får protein.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.