Regelmæssig døgnrytme er godt for søvnen

Trine Falster-Knudsen, Sundhedskonsulent

Ro, regelmæssighed, motion og frisk luft kan hjælpe dig til at blive naturlig træt og komme ind i en god søvnrytme. Hvis det ikke hjælper, kan du prøve at undgå at sove i løbet af dagen og køre dig selv træt.

Ro og regelmæssighed

En god nats søvn handler også om din døgnrytme og at du får indført nogle gode vaner, der handler om ro og regelmæssighed.

Det handler for eksempel om, at du går i seng på det samme tidspunkt hver dag og står op på samme tid – i weekenden kan du dog godt rykke dine stå-op og gå-i-seng tider en times tid. På den måde styrker du dit indre ur.

Det er nok urealistisk altid at kunne efterleve det. Men det er vigtigt, at overholde det, hvis du har søvnproblemer, og indtil du er kommet ind i en fast søvnrytme.

Måske skal du undgå middagsluren?

Hvis du sover i løbet af dagen og har problemer med at sove om natten, kan du prøve at undgå middagsluren.

Du bør altid undgå at sove sent på dagen. Du kan eventuelt tage en power nap – men den må maksimalt vare 20 minutter.

Undgå også at falde i søvn på sofaen foran fjernsynet. Gå i stedet i seng, hvis du er træt.

Frisk luft og bevægelse kan give en naturlig træthed

Frisk luft kan også hjælpe til at få en naturlig træthed. Brug kroppen i løbet af dagen – om det er på sport, gåture eller rengøring er lige godt.

Motion og fysisk træning

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at man bør være fysisk aktiv minimum 30 minutter om dagen er en god rettesnor for at få rørt sig. Og gerne mere – men træn ikke hård fysisk træning 2-3 timer før sengetid, så kan det være svært at finde ro til at sove.

Motion – eller det at bruge sin krop – er ét af de bedste midler mod søvnløshed.

Kør dig selv træt!

Alt efter hvor store problemer du har med at sove, kan du øge dit behov for at sove ved at køre dig selv træt. 

Det gør du ved at følge ovenstående råd, og vælge nogle fysiske aktiviteter i løbet af dagen, som du ved, vil gøre dig træt.

Det kan være motion, der kræver både høj puls og styrketræning, men det kan også være rengøring, havearbejde, renovering af hus, oprydning – eller andet som er anstrengende.

Al denne aktivitet er med til at give en naturlig træthed og øger sandsynligheden for at du kan sove.

Flere dage i træk med denne form for aktivitet, samtidig med at du går i seng og står op på samme tid, kan være med til, at du opnår en naturlig og regelmæssig døgnrytme.