Rygning før og efter operation

Karin Aagaard Madsen, sygeplejerske
  • Risikoen for komplikationer er større, jo mere man ryger og jo længere tid man har røget. 
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder helt op med at ryge mindst 6 uger før din operation.

Rygning nedsætter hudens evne til at hele

Rygning kan have en betydning for, hvilket resultat du får af din operation. Hvis du ryger, har du større risiko for komplikationer end personer, der ikke ryger eller personer, der er stoppet med at ryge mindst 6 uger før operationen. Det skyldes primært, at kulilte fra rygning påvirker blodforsyningen til din hud og dit immunforsvar. Som ryger vil din hud derfor have meget svær ved at hele, og det giver en øget risiko for infektion i operationssåret. Desuden har du som ryger større risiko for at få lungeproblemer og andre infektioner. Risikoen for komplikationer er større, jo mere man ryger og jo længere tid man har røget. Du kan derfor påvirke resultatet af din operation ved at holde op med at ryge.

Stop mindst 6 uger før

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder helt op med at ryge mindst 6 uger før din operation. I mens du er på sygehuset, er rygning ikke tilladt. Under din indlæggelse kan personalet på afdelingen hjælpe dig med nikotinprodukter. Spørg derfor endelig, hvis du har behov for det, mens du er indlagt. Når du bliver udskrevet, anbefales du at forsætte livet som ikke-ryger. Måske kan se det som en sidegevinst til operationen, at du er blevet røgfri. 

Flere muligheder for rygestop

Der findes flere muligheder for at få hjælp til rygestop. Se for eksempel filmen: Hjælp til rygestop for at få idéer til, hvordan du kan holde op med at ryge. En af de vigtigste ting du kan gøre, hvis du skal holde op med at ryge, er at tage en snak med dine nærmeste, det kan være venner, familie eller kolleger. Fortæl dem hvor vigtigt det er for dig at stoppe med at ryge, og at du har brug for deres støtte og opbakning til at gennemføre rygestoppet. 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.