Sådan fjernes clips fra såret på knæet

Hanne Andersen, sygeplejerske
  • Trådene eller clipsene i operationssåret skal sidde ca 14 dage. De kan fjernes af en læge eller sygeplejerske.
  • Et døgn efter at tråde eller clips er fjernet, kan du gå i bad.
  • Selvom knæet hæver, er det vigtigt at blive ved med at træne og bøje det.

Trådene eller clipsene i operationssåret skal sidde ca. 14 dage. De kan fjernes af en læge eller sygeplejerske. Når tråde eller clips er fjernet, skal der være plaster over operationssåret i endnu et døgn.  Herefter kan du gå i bad og såret må vaskes med uparfumeret sæbe.Operationssåret vil langsomt ændre udseende, og arret vil blive mindre tydeligt. Arret skal beskyttes mod solen det første år efter operationen. 

Det er normalt, at det opererede ben hæver. Det kan være omkring knæet, men også underben, ankel og fod. Hævelsen skyldes dels påvirkningen efter operationen og dels, at din måde at gå på ikke er helt som normalt de første måneder. Hævelsen aftager og forsvinder efter 3-4 måneder. Når knæet hæver, vil det gøre mere ondt og hævelsen gør det sværere at bøje knæet. Men det er vigtigt at forsætte med at træne bevægeligheden i knæet.  For at begrænse hævelsen, er det vigtigt at veksle mellem aktivitet og hvile i løbet af dagen. Aktivitet kan være at gå en tur, venepumpeøvelser og træningsøvelser.

Når du hviler skal benet op på puder, så det kommer over hjertehøjde. Derudover kan du benytte kølebandager til at lindre hævelse af knæet. Kølebandage kan ligge på knæet i 20-30 minutter af gangen flere gange om dagen.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.