Sådan fungerer et sundt hjerte

Fakta om hjertets funktioner

I filmen kan du se, hvordan et sundt hjerte fungerer

 

Hjertet er en pumpe

Det fungerer som en pumpe, som holder hele kroppen i gang. Kroppen og hjertet skal bruge ilt og næring for at fungere. Kroppen får ilt ved, at vi trækker luft med ilt ned i lungerne, og herefter bliver det transporteret til hjertet og rundt i kroppen. Hjertet får ilt fra lungerne igennem kranspulsårene, som sidder uden på hjertet. 

Højre og ventre del af hjertet

Venstre del af hjertet modtager det iltede blod fra lungerne og sender det rundt i kroppen herunder hjerne, arme, ben og organer. Ilten bliver transporteret rundt i kroppen og bruges af muskler, organer og væv. Blodet bliver sendt videre til højre del af hjertet, som forsyner lungekredsløbet. Lungekredsløbet er den sidste del af kroppen, der får ilt, og bagefter bliver blodet iltet igen af lungerne. Herfter starter det forfra igen, hvor ventre del af hjertet modtager det iltede blod fra lungerne og sender det rundt i kroppen. Når ilten er fordelt i kroppen, bliver blodet uden ilt sendt til højre del af hjertet. Her bliver det sendt videre til lungerne for igen at blive iltet.

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.