Sådan kommer du i gang med at bevæge dig

Gitte Schrøder, fysioterapeut

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for motion og bevægelse gælder os alle, men der er ekstra fordele for dig, som lever med psykisk sygdom.

Daglig motion kan hjælpe

Man ved at daglig motion kan mindske angstsymptomer og stress og kan mindske hørehallucinationer. Anbefalingerne er 30 minutter om dagen - ud over de aktiviteter, som dagligdagen medfører.

De 30 minutters bevægelse kan foregå på mange måder. Det kan foregå som 30 minutter på én gang eller som 3x10 minutter fordelt over dagen. Du skal dog helst bevæge dig mindst 10 minutter ad gangen for, at det gi’r de ønskede effekter.

Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du mindst to gange om ugen bevæger dig med høj puls i mindst 20 minutter.

Det handler ikke kun om at få pulsen op. Det er også vigtigt med styrketræning og udspænding.

Start på din egen måde

Når du skal starte med at komme ind i en vane med at bevæge dig, så start på det niveau, som passer dig - også selvom det ikke opfylder anbefalingerne. Dem kan du jo arbejde henimod. Og så er det vigtigt, at du gennemfører aktiviteten – også selv om du ikke lige har lyst. Når du først er kommet i gang, kommer glæden over at lave det ofte af sig selv!

Motion er alle former for bevægelse

Hvis du gerne vil dyrke en form for sport, skal du finde ud, hvad der passer dig bedst, og hvad der er mulighed for i dit lokalområde. Husk også på. at motion er mange ting. Det er ikke blot forskellige former for sport. Rengøring, havearbejde, gå op ad trapper, cykelture, gåture og sex giver også motion.

Det vigtigste er, at du bevæger dig på forskellige måder, så du nogle gange får pulsen op, andre gange får styrket dine muskler og trænet din balance og smidighed.

Lav din egen plan

Lav en plan for, hvordan du vil holde fast i motion og bevægelse, og hvad du vil gøre, hvis du falder ud af din nye vane. Når man ændrer vaner, er det almindeligt, at man har tilbagefald til de gamle. Det sker måske også for dig. Det er helt ok. Kunsten er at komme tilbage på sporet.

Begynd blot igen, hvis du falder ud af vanen

Tilgiv dig selv, hvis du falder ud af den nye vane! Skyld og skam hjælper sjældent. Der kan være gode grunde til, at du falder tilbage. Måske skal du lave en anden form for motion? Måske skal den tilpasses dér, hvor du er lige nu - måske skal du lave nye aftaler.

Der er former for motion og bevægelse, der passer til dig!

Rigtig god fornøjelse!