Selve hofteoperationen

Thomas Houe, speciallæge i ortopædkirurgi

Lægen fortæller, og viser dig trin for trin, hvordan din operation foregår.

Før operationen

Når du skal opereres og have et kunstigt hofteled, foregår dette på en operationsstue. Du skal ligge på den raske side under selve operationen, så den syge hofte vender opad. Der bliver anbragt støtte på forsiden og bagsiden af dit bækken, for at sikre at du ligger lige.

Operationssygeplejersken eller kirurgen renser dit ben med desinficerende væske, som er farvet gult. Denne farve vil du kunne se på benet efter operationen. Den forsvinder gradvist i løbet af 1 uges tid.

Derefter bliver dit ben dækket til, så det kun er det område ved den hofte der skal opereres, samt dit hovede, som ikke er dækket til. Du vil derfor ikke kunne se, hvad kirurgen laver under operationen. Du vil kunne høre lyde, med mindre du sover, og du vil kunne mærke at der puffes til dit ben, men du vil ikke mærke smerter.

Under operationen

Kirurgen laver et snit på langs i huden på ydersiden, lidt bagtil over hofteknoen. Herefter åbnes der ind til selve hofteleddet.

Nu kan kirurgen komme til knoglerne. Lårbenets ledhoved bliver løftet ud af ledskålen i bækkenet. Det syge ledhoved fjernes ved at lårbenshalsen saves over, og der laves plads til den kunstige hofte i lårbensknoglen. Den dårlige brusk i ledskålen skrabes væk, så man kan indsætte den kunstige ledskål. Det kunstige hofteled kan sættes fast både med og uden cement.

Kirurgen vil før operationen have fortalt dig, hvilken type kunstigt protese han planlægger at sætte ind, og hvorfor han vælger denne type kunstige hofte til netop dig.

Når den kunstige hofte er sat ind og sat på plads, lukkes muskler og hud til igen. Man lukker 3 lag sammen, og ofte vælges det at lukke huden med små clips. Clipsene kaldes også agraffer. Man kan dog også sagtens lukke huden med tråd. Både clips og tråd skal fjernes ca. 14 dage efter operationen.   

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.