Selve knæoperationen

Thomas Houe, speciallæge i ortopædkirurgi

Processen i trin:

Manchet om benet

Når du skal opereres og have et kunstigt knæled, foregår dette på en operationsstue. Du skal ligge på ryggen under selve operationen. Du vil som regel have en manchet omkring dit lår. Denne er beregnet til midlertidigt at standse blodomløbet i dit ben. Det er dog ikke sikkert at den bliver anvendt.

Desinficerende gul væske

Operationssygeplejersken eller kirurgen renser dit ben med desinficerende væske som er farvet gult. Denne farve vil du kunne se på benet efter operationen. Den forsvinder gradvist i løbet af 1 uges tid.

Du kan ikke se noget selv

Derefter bliver dit ben dækket til så det kun er det område ved knæet der skal opereres samt dit hoved som ikke er dækket til. Du vil således ikke kunne se hvad kirurgen laver under operationen.

Du kan høre lyde og mærke puf, men du har ingen smerter

Du vil kunne høre lyde med mindre du sover, og du vil kunne mærke at der puffes til dit ben, men du vil ikke mærke smerter. Kirurgen lavet et snit på langs i huden på forsiden af knæet. Herefter vil han åbne ind til selve knæleddet.

Det nye led sættes ind

Nu kan lægen komme til knoglerne. Han vil skære den dårlige brusk væk med specielt udstyr, så det kunstige knæ får de rigtige vinkler og bevægelighed efter operationen. Det kunstige knæ kan sættes fast både med og uden cement. Kirurgen vil før operationen have fortalt dig, hvilken type kunstigt knæ, han planlægger at sætte ind, og hvorfor han vælger denne type kunstigt knæ til netop dig.

Såret lukkes med clips eller sting

Når det kunstige knæ er sat ind, bliver knæleddet lukket til igen. Man lukker 3 lag sammen og ofte vælges det at lukke huden med små clips. Man kan dog også sagtens lukke huden med tråd. Både clips og tråd skal fjernes ca. 14 dage efter operationen.

En knæoperation, hvor alt går som planlagt, varer mellem 40 og 65 minutter afhængig af forholdene.   

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.