Selvopfattelse og sygdom

Lars Marcelin Nielsen, psykolog

At blive ramt af alvorlig og livstruende sygdom medfører mange ændringer i dit liv. Nogle ændringer er midlertidige, andre kan være varige. Der er ofte tale om helt konkrete ændringer i din hverdag - men der kan også være tale om ændringer din selvopfattelse. Du kan opleve, at din krop er i forfald og at du mister din krop, som du kender den.

Ændringer i livet - ændringer i selvopfattelse

At blive ramt af alvorlig og livstruende sygdom medfører mange ændringer i dit liv. Nogle ændringer er midlertidige, andre kan være varige. Der er ofte tale om helt konkrete ændringer i din hverdag - men der kan også være tale om ændringer din selvopfattelse.

Din krop kan være i forfald

Du kan opleve, at din krop er i forfald, og at du mister din krop, som du kender den. Måske taber du dig, måske sker der andre fysiske forandringer på grund af sygdommen eller behandlingen. Det kan være svært at se dig selv i spejlet, fordi du ser anderledes ud. Og du bliver mindet om, at du er syg. På grund af sygdommen bliver kræfterne også mindre, og du kan ikke klare det samme som tidligere. 

Du kan få brug for at få hjælp fra andre, hvilket kan være en stor overvindelse - og for nogle kan det opleves som et nederlag.

Din koncentration og hukommelse kan være påvirket

Også din koncentration og hukommelse kan være påvirket. Måske har du svært ved at huske helt almindelige ting i hverdagen, eller det kan være svært at koncentrere sig om at følge med i TV, læse avisen eller følge med på de sociale medier. Måske er du nødt til at holde op med at arbejde eller må arbejde på nedsat tid og for nedsat kraft.

Hvis dit arbejdsliv har fyldt meget i dit liv både tidsmæssigt og mentalt, så kan det føles tomt og underligt, at det ikke længere fylder på samme måde. Ændringerne i din jobsituation betyder også, at du ikke længere kan identificere dig med dit job, som lærer, butiksassistent, hjemmehjælper eller noget andet.

Måske har du færre kræfter

Ved sociale arrangementer har du måske heller ikke kræfter til at deltage så aktivt som tidligere og på et tidspunkt bliver du måske nødt til at sige fra i forhold til aktiviteter med familien eller venner.

Der kan altså være tale om mange tab for dig under hele sygdomsforløbet - både små og store, synlige og mindre synlige.

Tab og forandringer kan ændre din selvopfattelse

Tab og forandringer betyder, at din opfattelse af dig selv ændres og ofte er der sorg forbundet med tabene. En sorg over ikke at kunne de samme ting, som tidligere - og en sorg over at miste kontakten til andre. Det er vigtigt stadig at gøre nogle af de ting, du holder af - måske på nye måder.

Hvis du f.eks. altid har holdt af at deltage i familiearrangementer eller en middag med vennerne, så deltag kortvarigt.

Hvis du gerne vil passe din have så nøjes med at pille lidt ukrudt op uden at stille krav om, at det hele skal være perfekt.

Fortæl dine omgivelser om dine begrænsninger

Det kan være en god idé at få fortalt omgivelserne, om dine begrænsningerne, så de forstår, hvorfor du ikke længere er dit gamle jeg. Sørg for indimellem, at få talt med dine pårørende, om hvordan du har det med din nye situation. 

Henvisning til psykolog

Du har også mulighed for at søge professionel hjælp, hvis du har brug for det. Så skal du bede din læge om en henvisning til en psykolog.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.