Skab dig det bedst mulige sovemiljø

Trine Falster-Knudsen, Sundhedskonsulent

Hvis du har søvnproblemer, kan det ofte hjælpe, at du gør meget ud af at skabe rammerne for en god søvn. Det kan du blandt andet gøre ved at skabe dig det bedst mulige miljø i dit soveværelse.

Skab ro

Du kan for eksempel forsøge at skabe ro omkring dig, når du sover, så ingen personer eller høje lyde forstyrrer dig.

Hvis lyde fra omgivelserne er et problem, kan du bruge ørepropper, som findes i mange forskellige kvaliteter alt efter, hvor effektive de skal være til at udelukke støj.

Og sluk for mobil, tablet eller andre digitale apparater, der kan forstyrre din søvn.

Den rigtige temperatur i rummet

Det er også vigtigt, at du sørger for at have en passende temperatur i dit soveværelse, så du hverken sveder eller fryser, når du sover. Det vil sige omkring 13-18 °C.

Vi mennesker har lavere kropstemperatur om natten. Derfor skal rumtemperaturen også være lavere i soveværelset end i dagligstuen.

Luft ud!

Husk også at lufte godt ud, så luften i rummet føles frisk og med masser af ilt.

En god madras og dyne

Sørg også for at sove på en god madras, som du synes er behagelig at ligge på. Og ha’ en dyne og en pude, der passer dig.

Så mørkt som muligt

Der skal være så mørkt som muligt, hvor du skal sove. Du kan eventuelt bruge mørklægningsgardiner eller en sovemaske.

Stå op, hvis du ikke kan sove!

Hvis du vågner i løbet af natten og ikke falder i søvn indenfor 30 min, så stå op og forlad soveværelset og lav en kedelig aktivitet, indtil trætheden melder sig igen.

Se eventuelt forslag til aktiviteter i filmen ”Gør dig klar til at sove”, som også kan bruges, når du vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen.

Brug kun din seng til at sove i!

Det er vigtigt, at din hjerne forbinder din seng med søvn, og at der skal soves, når du lægger dig. Derfor skal du ikke bruge sengen til andet – altså bortset fra sex. Her er det ok at gøre en undtagelse!