Smerter

Hanne Bredsdorff, sygeplejerske

Smerter følger desværre ofte med alvorlig sygdom. Smerterne kan opstå på grund af selve sygdommen eller den behandling du modtager for din sygdom. For eksempel kan smerter opstå i forbindelse med strålebehandling, kemoterapi eller operation.

Det er vigtigt at reagere og få fat i en læge, hvis du pludselig har kraftige smerter, eller får smerter som du ikke har haft før. Vær opmærksom på, hvordan de føles, så du kan beskrive dem for en behandler.

Referat af filmens indhold:

Smerter følger desværre ofte med alvorlig sygdom. Smerterne kan opstå på grund af selve sygdommen eller den behandling du modtager for din sygdom. For eksempel kan smerter opstå i forbindelse med strålebehandling, kemoterapi eller operation.

Smerter er tegn på, at noget er galt

Smerter er tegn på, at der er noget er galt i din krop. Derfor er det vigtigt, at du reagerer, hvis du pludselige får kraftige smerter, går og har ondt over længere tid, eller oplever en form for smerter, som du aldrig tidligere har haft.

Forskellige typer smerter

Der findes forskellige typer smerter. Det er vigtigt at kunne beskrive dem, for det fortæller noget om, hvilken behandling, der er den rigtige at tilbyde. Smerter kan for eksempel beskrives som brændende, murrende, sviende, prikkende, dunkende.

Smerter påvirkes af mange ting

Du skal være opmærksom på, at fysiske smerter påvirkes af, hvordan du i øvrigt har det. Smerter kan for eksempel påvirkes af dit humør, hvordan du har det med din partner, din familie, dit arbejde - din livssituation i det hele taget. Det er derfor vigtigt, at du fortæller dine pårørende og familie om dine smerter og smertebehandling, så de får en forståelse for, hvorfor du måske ikke magter at deltage i de samme aktiviteter som tidligere.

De fleste smerter kan lindres

Mange mennesker frygter stærke smerter, og frygter at dø med smerter. Ofte tror folk, at smerter hører med til at dø. Det er dog sådan, at i dag kan langt de fleste smerter lindres med medicin.

Vær opmærksom på dine smerter

Som pårørende eller familie til en person med smerter kan du støtte den syge i at være opmærksom på ændringer i smerterne, dvs. hvordan de mærkes, deres styrke og deres varighed. Desuden kan du støtte den syge i at behandle smerterne med medicin i opløbet frem for at vente. Og ikke mindst kan du støtte den syge ved at tale åbent om smerterne, og hvordan han/han/I har det.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.