Søvn og skifteholdsarbejde

Trine Falster-Knudsen, Sundhedskonsulent

Hvis du har skifteholdsarbejde, kan det vært at vende rundt på døgnet i en periode. Der er dog nogle ting, som du selv kan gøre for at forbedre din søvnkvalitet i en periode med nattearbejde. 

Vores organisme er ikke indrettet til skifteholdsarbejde

Vores organisme er ikke indrettet til at vende om på dag og nat. Vi er underlagt mange biologiske mekanismer som søvn, kropstemperatur og udskillelse af hormoner, der følger en døgnrytme, som er baseret på, at vi er vågne om dagen og sover om natten.

Forskel på hvordan vi klarer skifteholdsarbejde

Hvis du har skifteholdsarbejde er du nødt til at vende rundt på døgnet i en periode. Nogle har nemt ved det – andre har det svært.

Det tyder desuden på, at det er lettere for unge end for ældre at håndtere generne ved natarbejde.

Det er meget få personer, som vender fuldstændig om på nat og dag. Det skyldes især, at de fleste, der arbejder om natten, vender tilbage til den almindelig døgnrytme, når de har perioder med dagsarbejde eller fri.

Ting du selv kan gøre

Der er dog nogle ting, som du selv kan gøre for at forbedre din søvn i forbindelse med natarbejde.

Først og fremmest gælder de generelle råd til at få en god nats søvn også dig med natarbejde. Så derfor er det en god idé, hvis du også ser alle de øvrige film igennem.

Derudover er der nogle særlige ting, som du skal være opmærksom på i forbindelse med skifteholdsarbejde.

 • Det er vigtigt, at du prioriterer din søvn. Mange oplever, at deres søvn er anderledes efter en nattevagt – både i forhold til længde og kvalitet. Mange oplever for eksempel, at de sover færre timer end vanlig, og at de ikke føler sig udhvilet efter at have sovet.
   
 • Gå ikke i gang med større aktiviteter, når du kommer fra natarbejde, så du bliver så vågen, at du ikke ka’ falde til ro. Indfør et soveritual, inden du går i seng – og gør, hvad du kan for ikke at blive vækket.
   
 • Tag dig gerne en lur, inden du skal på nattevagt.
   
 • Forsøg at undgå kraftigt lys om morgenen, når du skal sove. Du kan for eksempel bruge solbriller på vejen hjem, hvis der er sollys, når du ta’r hjem.
   
 • Når du har sovet efter en nattevagt er det vigtigt at komme ud i dagslyset eller benytte lyslampe for at gi’ hjernen besked på, at den skal være vågen.
   
 • Tag hensyn til dig selv, når du har natarbejde. Acceptér at du ikke kan overkomme det samme i en periode med nattevagter som normalt. Planlæg derfor heller ikke lige som mange aktiviteter i din fritid, som du plejer.
   
 • Når du er færdig med at arbejde om natten, skal du sove, som du plejer, når du kommer hjem. Men sov gerne lidt kortere for eksempel ca. 4 timer. Prøv så at holde dig vågen om aftenen, så du kan gå i seng til normal tid.
   
 • Det er belastende for organismen at vende op og ned på døgnet. Derfor er det særligt vigtigt at spise sundt og dyrke motion i en periode med nattevagter, så du opretholder din vægt og din sundhed.
   
 • Sørg osse for at spise dine sædvanlige måltider på samme tidspunkter som vanlig, så du opretholder denne del af din naturlige døgnrytme.