Sygdommen har ændret mig

Mette Engel-Holm, har haft en depression

Mette Engel-Holm har haft en depression, som startede med en arbejdsskade i 2012. Hun har altid været et meget lukket menneske, men hendes sygdomsforløb har åbnet hende op. 

Har lært sig selv at kende

Hun har altid været et meget lukket mennesker, der godt kunne sidde i en forsamling uden at sige noget. I dag er hun langt mere åben. Ikke mindst har hun lært at sige højt, hvordan andre skal tale til hende, hvad hun vil have eller ikke kan tåle.

Hun har i det hele taget lært sig selv bedre at kende og hvad der skal til, for at hun får det bedre. Men det har også været svært at lære.

Det med at forlange noget af andre er også svært. Jeg vil gerne klare mig selv og ikke være til gene for nogen. At skulle sige hvordan folk de taler og opfører sig er jo nogle høje krav at sætte. Jeg kan ikke sige hvornår det kom, men jeg kom til den erkendelse på et tidspunkt, at hvis jeg skulle få det godt, var jeg nødt til at åbne munden.”

Lært at bede om den rette hjælp

Hun skulle også lære at bede om den hjælp, som hun havde brug for – og bede folk om at være på en bestemt måde over for hende. Og bede om forståelse og accept fra deres side, hvis hun for eksempel måtte afslå en invitation i sidste øjeblik.

Men det er også en proces, der har gjort hende stærkere:

Det er helt klart en del af en proces, der har gjort mig stærkere. At jeg har sagt det. At jeg har sagt fra eller til. Hvis jeg ikke havde gjort det, tror jeg ikke, at jeg havde været her, hvor jeg er i dag.”