Symptomer på slidgigt i hoften

Thomas Houe, speciallæge i ortopædkirurgi
  • Slidgigt giver smerter i hoften, i lysken og måske også i knæet
  • Dårlig bevægelighed

Flere årsager til smerten

Slidgigt i hoften kan give dig forskellige symptomer. Først og fremmest kan man få smerter. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor slidgigten gør ondt. Dette kan have flere årsager.

Den ødelagte bruskoverflade og den efterfølgende irritation kan udløse smerter. Man vil også ofte ubevidst forsøge at skåne den dårlige ledflade og dette kan føre til at muskler og sener omkring hoften bliver ømme og smertende.

I mange tilfælde kan du opleve, at det gør ondt, når du har siddet et stykke tid og skal i gang med at bruge hoften igen.

Slidgigt og smerte-triade

Når du så har gået lidt eller bevæget dig et stykke tid, lindres smerterne, men efter et stykke tid kommer smerterne igen, måske endnu stærkere, end de var i starten. Dette kalder man med et fagudryk for ”smerte-triade”, på grund af de 3 faser:  smerter - lindring og smerter igen.

Smerterne kan være lokaliseret i lysken og nogle gange er der kun smerter i knæet på samme side. Dette kan være en udfordring, fordi man så i starten tror, at der er tale om slidgigt i knæet selvom den rigtige årsag er slidgigt i hofteleddet.

Dårlig bevægelighed i hverdagen

Da bruskoverfladen i hoften er ødelagt, glider knoglerne ikke så ubesværet mod hinanden, som når brusken er hel og fin. Stykker af brusk kan rive sig løs og sætte sig fast inde i leddet, så det ikke kan bevæges normalt. Samtidig vil den øgede væske og hævelse inde i knæet medføre, at bevægeligheden bliver dårligere og efterhånden bliver ledbånd og sener omkring hofteleddet kortere hvilket også medfører dårlig bevægelighed.

Når du har ondt i hoften og ikke kan bevæge dig almindeligt omkring og heller ikke kan sove om natten for smerter, påvirker det naturligvis din livskvalitet. Det er frustrerende ikke at kunne gå ture og ikke at kunne sove om natten for smerter. Særligt slemt bliver det, når det heller ikke hjælper at tage almindeligt smertestillende.

Se også videoen "En hverdag med smerter".

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.