Symptomer på slidgigt i knæet

Thomas Houe, speciallæge i ortopædkirurgi
  • Væske i knæet
  • Knæet føles varmt
  • Knæet gør ondt
  • Du kan ikke bevæge knæet, som du plejer

Slidgigt kan give dig forskellige symptomer.

Væske i knæet og varme i leddet

Nogle oplever at få væske i knæet, hvilket får knæet til at se hævet ud. Det skyldes irritation og betændelse. Samtidig vil betændelsen også få knæet til at føles varmt. Du kan tit tydeligt mærke forskellen, når du sammenligner med det modsatte knæ. Ofte vil du også have smerter i knæet.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor slidgigten gør ondt. Det kan have flere årsager. Dels kan det være selve den ødelagte bruskoverflade, men det kan også være den efterfølgende irritation, der kan udløse smerter.

Smerter og muskelsmerter

Du vil ofte ubevidst forsøge at skåne den dårlige ledflade og dette kan føre til at muskler og sener omkring knæet bliver ømme. I mange tilfælde kan du opleve, at det gør ondt, når du har siddet et stykke tid og skal i gang med at bruge knæet igen. Når du så har gået lidt eller bevæget dig et stykke tid, lindres smerterne, men efter et stykke tid kommer de igen, måske endnu stærkere end de var i starten. Dette kalder man med et fagudryk for ”smerte-triade” på grund af de 3 faser:  smerter - lindring - og smerter igen.

Svært at bøje benet

Da bruskoverfladen i knæet er ødelagt, glider knoglerne ikke så ubesværet mod hinanden, som når brusken er hel og fin. Stykker af brusk kan rive sig løs og sætte sig fast inde i leddet, så det ikke kan bevæges normalt. Samtidig vil mere væske i knæet gøre, at det bliver sværere at bevæge leddet. Du kan ikke strække benet helt ud og heller ikke bøje så meget som normalt.

Smerter og livskvalitet

Når du har ondt i knæet og ikke kan bevæge dig almindeligt omkring og heller ikke kan sove om natten for smerter, påvirker det naturligvis din livskvalitet. Det er frustrerende ikke at kunne gå ture og ikke at kunne sove om natten for smerter. Særligt slemt bliver det, når det heller ikke hjælper at tage almindeligt smertestillende.

Se også videoen "Til sidst kunne jeg næsten ikke gå for smerter".

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.