Tanker om skyldfølelse

Personer, der lever med KOL

Har du KOL (eller andre livstilssygdomme) kan du opleve at føle dig skyldig, og også nogle gange dømt af andre. Det er en meget normal følelse, og noget du ikke skal bebrejde dig selv.

I videoen fortæller folk med KOL om deres oplevelser med skyldfølelse. Indholdet er skabt om diagnosen KOL, men skyldfølelsen opstår typisk hos en del patienter med livsstilssygdomme:

Anne har følt sig skyldig i at hun fik sygdommen, men hun tænker ikke på det mere. Hun har nemlig anerkendt, at rygning har været en af årsagerne til hendes KOL. Svend Aage bliver sur, hvis han hører nogen sige, at det er hans egen skyld. Thorvald har oplevet at mange læger ofte stempler KOL patienter som storrygere.

Thorvald fortæller, at det er vigtigt, at huske på, at det ikke kun er cigaretrøg, som kan lede til KOL, men at der også er mange andre stoffer, som kan føre til KOL, for eksempel epoxy, asbest og bilos. 

Anne og Svend Aage er i videoen enige om, at selvom man har røget, skal man ikke have dårlig samvittighed og skamme sig over at have KOL.

  • Skyldfølelse kan være en normal reaktion

  • Det er ikke kun  cigaretrøg der giver KOL, men også andre skadelige stoffer

  • Du er bedst hjulpet ved til at lade fortiden ligge – skyldfølelse og skam kan være hårdt at bære rundt på i hverdagen

Hør hvad fagfolkende siger om skyldfølelse i filmen: Fagfolk om kol og skyldføelse

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.