Undgå tryksår og åndenød

Heidi Göttler, fysioterapeut (palliation)

Hvis man ligger meget i sin seng, er der risiko for tryksår, og man får lettere åndenød. Begge dele kan man i nogen grad forebygge ved at ligge rigtigt.

Referat af filmens indhold:

Hvis man ligger meget i sin seng, er der risiko for tryksår, og man får lettere åndenød. Begge dele kan man i nogen grad forebygge ved at ligge rigtigt.

Undgå tryksår i sengen

Tryksår kan undgås ved, at du hyppigt skifter stilling i sengen. Det vil sige du vender dig ofte - og skiftevis ligger på højre, venstre sidde, på ryggen og eventuelt på maven.

Ligger du meget i sengen, kan det også være en god idé at få en sygeplejerske til at vurdere, om du er i farezonen for at få tryksår. Og der findes særlige madrasser, som er med til at forebygge, at du får tryksår. 

Tegn på at huden er belastet af tryk er, at huden bliver rød. Og typisk udsatte steder på kroppen, er der hvor du ligger tungest ned mod underlaget, som f.eks. skulderblade, rygsøjle, bagdel, hæle mv.

Undgå åndenød i sengen

Hvis du er plaget af åndenød, når du ligger ned, kan det måske lette din vejrtrækning at ligge med let hævet hovedgærde eller ved hjælp af puder i ryggen. Det kræver dog, at du kommer helt opi sengen for at udnytte det hævede hovedgærde, for ellers vil du blot ligge sammenkrøbet i midten af sengen, og det letter ikke din vejrtrækning.

Hvis hovedgærdet i højt hævet, kan det være en god idé at lægge en pude under lår og knæ. Det kan modvirke, at du glider ned i sengen på grund af det hævede hovedgærde. Det giver også en god hvilestilling at lægge puder under armene - og er samtidig med at til åbne din brystkasse og giver bedre plads til vejrtrækningen.

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.