Værre for de pårørende end for mig

Jens Stærmose-Madsen, 67 år, har hjertesvigt

Jens Stærmose-Madsen har hjertesvigt. Han er ikke bange for at dø, men mener at det er de pårørende, som har det værst.

Ikke bange for at dø

Jens Stærmose-Madsen er ikke bange for at dø, fordi han har vænnet sig til tanken. Han har ligget på sengestuer med store og stærke folk, der rystede af angst for at dø. ”Det må jo være frygteligt. Jeg er så heldig, at jeg ikke har den der frygt.

Værst for de pårørende

Han har prøvet at dø flere gange, hvorefter han er blevet genoplivet. Han ved, at han på ét eller andet tidspunkt skal herfra. ”Nu har jeg jo fået 15 gode år. Og det er jo ikke mig, der bagefter skal stå og se på, at min kære ligger på gulvet og er færdig.” Jens mener, at det er langt værre at være pårørende, end det er for ham. ”Jeg har jo fundet ud af, at sådan er mit liv. Det er værre at være pårørende. Det er der mange, der glemmer.” De pårørende oplever det som noget frygteligt noget: ”Lige pludselig så sidder man og snakker, og så går der x sekunder, så ligger man nede på gulvet. Så det er meget værre for dem, end det er for mig.

Jens mener, at han er blevet et andet menneske. ”Jeg har fået et nyt liv. Jeg tror, at jeg er nemmere at være sammen med nu, end jeg har været tidligere.”

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.