Vi beskriver, hvordan vi har det med farvekort

Finn & Pia Nielsen, han har PTSD

Finn og Pia Nielsen er gift. Finn fik PTSD efter en trafikulykke i 2011. Hun har en bipolær sindslidelse. De bruger et kortsystem med grønne, gule og røde kort til at beskrive for hinanden uden ord, hvordan de har det. 

Vi har udviklet vores eget system

Finn fortæller, at det oprindeligt var et kortsystem, som han blev introduceret til på et hjerneskadecenter, hvor han gik til genoptræning efter trafikulykken. Efterfølgende udviklede de deres eget system med grønne, gule og røde kort. 

  • Grøn kort: Så har vi en god dag. Der er ikke nogen problemer eller tanker eller noget som helst.
  • Gult kort: Man har det ikke så godt, for eksempel begyndende tankemylder.
  • Rødt kort: Man har det så dårligt, at man har brug for professionel hjælp.

Nemmere at bruge kort end ord

Hvis man har det dårligt, kan det være svært lige at få fortalt den anden, hvordan man har det. Pia synes, at det er meget lettere at lægge kortet på bordet og sige: ”Så er den ikke længere”.

Finn synes også, at det er nemmere at bruge kortene, for når han har det dårligt kan det være svært at sætte ord på.

"Det er rigtig svært at sætte ord på – hvad sker der lige nu? For mit vedkommende handler det om, at jeg bliver aggressiv eller hidsig. Inden det sker, er det meget rart, at man kan lægge kortet på bordet og tage en timeout og gå for mig selv."

Vigtigt at den anden ikke tror, at det er hans eller hendes skyld 

Finn mener, at de undgår, at den anden tror, at det hans eller hendes skyld, at den anden reagerer, som han eller hun gør. 

"Så ved Pia, at det ikke er hende, der er noget galt med. Det er bare lige min PTSD, der driller mig eller min hjerneskade. Hvis jeg kan se på Pia, at hun har det dårligt eller der er noget galt, spørger jeg: ”Hvilken farve har du lige nu? ”. Og så får jeg et svar, og så behøver jeg ikke, at vide mere. Så er jeg inde i, om det er akut eller hvad det lige er." 

Vi undgår den dårlige samvittighed

Finn synes, at systemet er godt for dem at bruge, fordi de også undgår, at den ene får dårlig samvittighed over måske at have gjort noget over for den anden. 

"Lige når situationen er der, kan du ikke forklare det. Det er derfor, vi har valgt at gøre det på den måde. Det er nemmere for den anden hele tiden at vide, at det ikke er den person man er sur på eller gal på eller der er skyld i, at man har det, som man har det. Det er faktisk en måde vi fandt ud af på, at man ikke får den der dårligere samvittighed over, at man måske har gjort den anden noget."

 

Bipolær sindslidelse: En bipolær lidelse er en blanding af maniske episoder med megen energi og depressive episoder med nedtrykthed. Tidligere kaldte man det manio-depressiv sygdom.

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.