Vi valgte at være åbne overfor børnene

Mette Engel-Holm, har haft en depression

Mette Engel-Holm har haft en depression, som startede med en arbejdsskade i 2012. Hun og hendes mand valgte at være åbne om sygdommen over for deres tre børn.

Fortalte børnene om sygdommen

Mettes to sønner var 14 og 11 år og hendes bonusdatter 15 år, da hun blev syg. Hun og hendes mand valgte at være åbne overfor børnene, så de ikke fik en fornemmelse af, at hun valgte dem fra. De skulle være klar over, hvad det handlede om.

Så en tegnefilm fra Psykiatrifonden

De fandt en tegnefilm på Psykiatrifondens hjemmeside, der handlede om depression og hvordan det er at have en forælder, der har en depression. Derefter talte de om filmen og hvorfor de havde set den. Børnene tog det overraskende godt, og de have kun to spørgsmål.

Spørgsmål et var: ”Kan du dø af det?  ”Nej” svarede hun. Spørgsmål to var: ”Bliver du rask?”. ”Ja” svarede hun jeg. Så var der ikke flere spørgsmål. Så var det okay. 

Familien har kunnet løfte og håndtere situationen

Mette mindes en episode, hvor de skulle til fest. Inden de skulle afsted brød hun helt sammen og sad på toilettet og græd. Så kommer en af drengene ud på badeværelset. Han kigger på hende og siger:

Er det én af de dage mor?”, og så kiggede hun på ham og sagde ”Ja”. Og så sagde han bare: ”Jeg henter lige Kim”. 

Og så var det det. Vi fik så meget godt ud af det, at jeg faktisk kom med. Jeg har sikkert lignet noget, der var løgn, men jeg kom med. Det var en sejr for mig og egentlig for os alle sammen, at vi kunne løfte det som familie, og vi håndtere det.” 

Børnene vidste, at det ikke var deres skyld

Hun tror, at det har været en fordel, at de har været åbne over for børnene. Det betød at hendes søn ikke blev forskrækket over at se hende græde. Han vidste, at det kunne ske, og han vidste, at det ikke var nogens skyld. Det var ikke fordi hun og hendes mand havde været uvenner eller fordi hun havde slået sig. Det var bare sådan.