Din ret til frit sygehusvalg
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Frit valg mellem offentlige sygehuse og specialsygehuse
Frit sygehusvalg betyder, at du frit kan vælge det sygehus i Danmark, hvor du ønsker at blive behandlet.
Du kan vælge mellem alle offentlige sygehuse og en række specialsygehuse. Specialsygehuse er sygehuse, som varetager specialistopgaver, som f.eks. behandlings- og genoptræningstilbud til patienter med kroniske sygdomme.
Transport ved frit sygehusvalg
Hvis du benytter dig af frit sygehusvalg, skal du selv sørge for transporten.
Hvis du bliver indlagt akut med ambulance og uden lægehenvisning, kører ambulancen dig normalt til nærmeste akutsygehus. Efter undersøgelsen på sygehuset kan du vælge et andet offentligt sygehus, hvis du ønsker det.
Hvis sygehuset afviser at modtage dig
Du kan opleve, at et sygehus afviser at modtage patienter. Det kan skyldes, at sygehuset på grund af manglende kapacitet ikke kan tilbyde behandlingen. Manglende kapacitet kan skyldes, at sygehuset selv har mange patienter, der får behandlingen, og derfor ikke kan tilbyde den til patienter, der har benyttet sig af retten til frit sygehusvalg. Et sygehus kan også afvise at modtage patienter, fordi sygehuset ikke udfører den behandling, som du efterspørger.
Undersøg ventetiden
Vær også opmærksom på at undersøge hvor lang ventetid, der er på den ønskede behandling på det sygehus, hvor du gerne vil behandles. Det har betydning for, hvor lang tid, du skal vente på behandlingen. Måske kommer du hurtigere i behandling ved at tage imod tilbuddet fra Region Sjælland.
Links
Download pjecen ”Når du er henvist til sygehus”. Denne pjece indeholder også en oversigt over specialsygehuse i Danmark.
Læs mere om frit sygehusvalg
Læs mere om det frie sygehusvalg i Sundhedslovens kapitel 19
Se mere om frit sygehusvalg i Region Sjælland
Se en oversigt over ventetider på en lang række undersøgelser, behandlinger og efterbehandlinger
Opdateret torsdag den 3. okt. 2024