Hvad laver en psykolog?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Psykologen
Psykologen er en neutral og professionel person, som du ikke skal tage hensyn til, hvilket du helt naturligt vil gøre, når du taler med dine nærmeste. Ændrede livssituationer er noget, som vi har erfaringer med at tale om.
Der er i princippet ikke noget, man ikke kan tale med en psykolog om. Samtalen tager udgangspunkt i det, der er vigtigt for dig at tale om. Når man er i en vanskelig situation, kan man have så mange tanker og følelser, at det er svært at holde styr på.
Du kan få sat ord på dine følelser
Igennem samtalen med psykologen kan du få støtte til få sat ord på din situation, dine følelser og tanker. Herigennem kan du blive mere afklaret om, hvordan den nye situation påvirker dig.
Du kan få en bedre indsigt i og forståelse for, hvorfor du reagerer, som du gør. Dermed kan du bedre acceptere dine egne reaktioner. Det kan være godt at få talt om angst, vrede og frustrationer og andre følelser, som din ændrede livssituation har medført.
For mange kan det være en stor lettelse at opdage, at ens reaktioner er helt normale. Du kan blive mere afklaret på, om der er ting, der vil være hensigtsmæssige at ændre, og som kan gøre livet lidt lettere. Du kan også have brug for at tale om, hvordan du kan forholde dig til andre mennesker. Det kan være familien, venner og kollegaer. Eller hvordan forholder du dig til at være en del af sundhedsvæsnet, jobcenter eller kommune, hvis du er sygemeldt.
Tale om de svære temaer
Når du er ramt af en livstruende sygdom, vil du ofte have behov for at tale om temaer som livet og døden, den sidste tid og ”hvad skal der ske, når jeg ikke er her mere”. Det kan nogle gange være en hjælp at tale med en neutral person først, som så kan hjælpe med at få det formidlet til de nærmeste. Her kan det for nogen også være en hjælp at tale med en præst, som har en anden baggrund for at tale med mennesker omkring de svære ting i livet.
Henvisning fra egen læge
Vil du tale med en psykolog, skal du have en henvisning af din egen læge. Kræftpatienter kan henvende sig til Kræftens Bekæmpelse, som har tilbud både til patienter og pårørende. Nogle hospitaler har også ansat psykologer, der taler med patienter, men det ikke alle.
Opdateret onsdag den 21. jun. 2023