Gå til indhold

Metoder i alkoholbehandling

Der bruges overordnet to metoder i alkoholbehandling: medicinsk behandling og samtaleterapi. Disse to metoder anvendes ofte i kombination med hinanden.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Den akutte medicinske behandling

Den akutte medicinske behandling består af afrusning og abstinensbehandling. Det vil sige, at du får udleveret medicin, som kan lindre generne fra de abstinenser du får, når du holder op med at drikke. Denne behandling kan foregå ambulant på et behandlingssted, hvor det kræver dagligt fremmøde, hvor du vurderes af stedets læge eller sygeplejerske.

Denne løsning kan kun bruges:

- hvis du vurderes i stand til at administrere medicinen eller

- du har nogen, der kan hjælpe dig med at administrere medicinen og

- desuden skal du være under opsyn af en pårørende eller en ven.

Hvis det vurderes som uforsvarligt af ambulatoriets sundhedsfaglige personale at udlevere medicin til dig, vil du blive indlagt til afrusning i minimum det første døgn, hvorefter du typisk vil fortsætte med behandlingen i et alkoholambulatorie.

Medicinsk behandling

Der findes former for medicin, der mindsker trangen til alkohol. Desuden er der antabusbehandling. Den gør, at du ikke kan indtage alkohol uden at blive syg. Og der er medicin, der kan mindske den uro eller angst, som kan være medvirkende årsag til, at du drikker. Det er din alkoholbehandler, der i samarbejde med dig, og lægen vurderer, om du kan have gavn af medicinsk behandling.

Terapeutisk behandling

Terapeutisk behandling er en anden metode til alkoholbehandling. Der findes forskellige terapiformer, som bruges både i forbindelse med individuelle samtaler, parsamtaler eller i grupper, herunder også familier.

Den kognitive metode

Den kognitive metode er en adfærdsterapeutisk metode, som er meget anvendt inden for alkoholbehandling. Gennem individuelle samtaler eller i grupper taler man om de specifikke situationer, der fører til, at du drikker eller får trang til at drikke. Man beskæftiger sig med, hvordan der tænkes, og hvordan det føles og mærkes i kroppen – for derigennem at kunne identificere tilstandene, når de opstår. Efterfølgende skal man så lære at reagere på disse tilstande, og lære at gøre noget andet end, hvad man plejer: nemlig at drikke.

Individuelle samtaler

Individuelle samtaler i et ambulant behandlingsforløb foregår efter behov og ofte én gang ugentligt i starten. Derefter bliver der længere mellem samtalerne, alt efter dit behov og alt efter i hvor høj grad familien og andet netværk inddrages. Ofte kan en behandling og tilknytningen til alkoholbehandlingsstedet strække sig over 6-12 mdr.

Gruppesamtaler

En gruppe mødes typisk én gang om ugen i for eksempel 8 uger. Efter gruppens afslutning er der ofte efterbehandling, hvor der følges op på, hvordan det går, enten i grupper, eller ved individuelle opfølgningssamtaler.

Efterforløb med selvhjælpsgrupper

Ofte varetages efterbehandling, støtte til afholdenhed eller udslusning af selvhjælpsgrupper, der har tidligere alkoholafhængige som medlemmer. Det gælder for eksempel Lænkeforeningerne og Anonyme alkoholikere. Grupperne må ikke forveksles med egentlig behandling, men er en værdifuld hjælp til at undgå tilbagefald. 

Filmene om alkohol er udviklet i samarbejde med Køge kommune, der tilbyder alkoholbehandling v. Lænken ambulatorie.