Hvorfor er søvn vigtig?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Søvn er vigtig
Søvn er vigtig for, at vi kan fungere i hverdagen. De fleste ved, hvordan det er, hvis man får for lidt - eller for dårlig søvn. Det giver dårligt humør, og man har svært ved at huske og koncentrere sig. Man får også mindre tålmodighed, har sværere ved at overskue hverdagen og bliver mere opfarende.
Formålet med søvn
Formålet med søvn er at give hvile, mens din krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Der findes flere teorier om, hvorfor søvn er så vigtig. Én af dem er, at hjernen har brug for at være offline, for at være frisk til at lagre information, når vi er vågne. En anden teori er, at søvnen fjerner affaldsstoffer fra hjernen. Hvis de ikke fjernes ophobes de, og kan øge risikoen for forskellige sygdomme. Uanset forklaringen er der dog ingen tvivl om, at søvn er vigtig.
Konsekvenserne af manglende søvn
Konsekvenserne af en enkelt nats manglende eller dårlig søvn, er måske nok til at overskue. Men hvis vi kommer i søvnunderskud over længere tid, kan det få alvorlige konsekvenser for vores fysiske og mentale sundhed.
Manglende søvn over længere tid kan nedsætte dit immunforsvar og øge risikoen for at få diabetes, overvægt, psykiske sygdomme, hjerteproblemer, fremskynde udviklingen af Alzheimers og i sin yderste konsekvens forårsage en for tidlig død.
Hvor meget søvn skal der til?
Med andre ord sover vi altså for at få energi til at være vågne. Men hvornår er nok nok? Hvor længe skal vi sove for at have fået den rette mængde søvn? Det kommer an på din alder og så er det forskelligt fra person til person.
Langt de fleste teenagers har som gennemsnit brug for 8-10 timer, voksne 7-9 timer og er du over 65: 7-8 timer. Og så er der individuelle forskelle. Nogle voksne kan nøjes med 6 timer mens andre har brug for 10 timer. Et vigtigt mål er, at du føler dig frisk om morgenen og dagen igennem.
Der kan selvfølgelig være særlige ting i livet, der gør det svært at opnå det ideelle antal af søvntimer. Måske står du midt i en skilsmisse, er blevet arbejdsløs, har problemer i jobbet, kærestesorger eller en sygdomsperiode, hvor bekymringer om fremtiden fylder. Står du i en sådan situation, handler det kun om at komme så tæt på det ideelle antal søvntimer som muligt.
Ikke ualmindelig med perioder med dårlig søvn
Det er også vigtigt at vide, at det ikke er ualmindeligt at have perioder, hvor man sover dårligt. Det er frygteligt irriterende, mens det står på, men du skal ikke være bange for det.
Noget af det værste du kan gøre er at gøre det til et stort problem og blive bange for, at dit søvnbesvær vil vare evigt. Det gør det sjældent. I perioder med dårlig søvn, kan du i stedet finde nogle metoder, der kan hjælpe dig til at falde i søvn. Hvis perioden varer længere end 6 uger, bør du kontakte din læge og for at finde ud af, hvad dine søvnproblemer skyldes.
Opdateret fredag den 18. aug. 2023