Genoptræning efter benamputation
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Du starter typisk genoptræningen op dagen efter operationen
På sygehuset får du udleveret en kørestol med støtte til det amputerede ben. Hvis det er muligt, vil du allerede dagen efter din operation komme op og sidde i en lænestol eller kørestol. Det er nemlig vigtigt, at du hurtigt kommer ud af sengen og op at sidde. Det mindsker risikoen for andre komplikationer som lungebetændelse eller blodpropper. Du skal sidde op mest muligt i løbet af dagen. Men samtidig skal du have ro til at ligge og hvile. Det er stillingsændringerne og vekslen mellem hvile og aktivitet, der gør forskellen, så du kan blive mobil igen.
Det er fysioterapeuten på sygehuset, som vil instruere dig i de forskellige øvelser. Du vil blive instrueret i øvelser, hvor du sidder op og i øvelser, hvor du ligger ned. Øvelserne er både til det amputerede ben, til det ”raske” ben og generel træning til hele kroppen. Det er nemlig vigtigt at træne hele kroppen, så du får de mest optimale betingelser, så du kan blive så selvstændig som muligt.
Under din indlæggelse bliver du trænet i at kunne flytte dig fra seng til stol – med og uden hjælper. Du skal også lære at hoppe over kortere distancer på det lange ben med et gangredskab som for eksempel en høj talerstol, et gangstativ eller albuestokke.
Du skal også træne din balance. Din balance er et vigtigt parameter for at kunne blive så selvstændig som muligt. Du skal træne din siddende og din stående balance.
Husk at træningen altid er tilrettelagt ud fra dine behov og forudsætninger på den konkrete dag.
Hjemme fra sygehuset
Når du er blevet udskrevet fra sygehuset, vil din genoptræning fortsætte i din kommune. Det er fysioterapeuten på sygehuset, som udarbejder en genoptræningsplan til dig. Planen bliver sendt til din hjemkommune og fungerer som en henvisning til din videre genoptræning.
Det er individuelt, hvilke mål man har med sin genoptræning. Om det er at kunne handle ind selv, spille golf med en benprotese eller flytte sig fra seng til kørestol på egen hånd – det ved kun du. Men det kan være en god ide at sætte sig både kortsigtede, men også langsigtede mål sammen med din fysioterapeut.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret mandag den 10. jul. 2023