Gå til indhold

Diabetes og fodsår og ernæring

Når du har et fodsår, er det vigtigt, at du har fokus på din kost. Du kan med fordel spise mere protein, C-vitamin og zink, fordi det hjælper din sårheling.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Protein

Har du et fodsår, kan du med fordel spise mere protein. Protein er nemlig din krops byggesten.

Du finder et højt indhold af protein i kød, fisk, fjerkræ, æg, ost og mælkeprodukter. Du kan for eksempel spise mere protein til din morgenmad ved at vælge ymer eller skyr samt et blødkogt æg. Til frokost kan du supplere med spejlæg eller røræg. Du kan også spise et ekstra stykke ost eller pålæg på brødet. Til din aftensmad kan du spise ekstra kød.

Du kan også spise mere protein i dine mellemmåltider. Du kan for eksempel spise ostehaps, en skive brød med kødpålæg, drikkeskyr uden tilsat sukker eller lignende.

Du finder også protein i planter. Bønner, linser, nødder, soya indeholder planteprotein. Indholdet af protein er dog mindre og fremmer derfor ikke din sårheling helt så godt, som når du spiser proteiner fra kød og mælkeprodukter.

Der er også protein i mælk. Du kan derfor drikke et glas mælk til et af dine hovedmåltider. Mælk får dit blodsukker til at stige, men ikke i så høj grad, hvis du indtager det sammen med andet mad.

C-vitamin og zink

Du finder C-vitamin i citrusfrugter, rød peberfrugt, kartofler og generelt i frugt og grønt.

Zink finder du hovedsageligt i skaldyr som rejer eller krabber. Du finder også zink i kødprodukter.

De fleste får dækker deres behov for C-vitamin og zink ved at spise en varieret kost. Men for en sikkerheds skyld kan du dagligt spise en multivitaminpille.

Har du spørgsmål, skal du tale med din læge eller en diætist.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.