Gangtræning mod åreforkalkning
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Åreforkalkning i benene giver smerter, fordi dine blodkar er kalket til så kommer der mindre blod til musklen. Blodet transporterer ilt til musklen, når den skal arbejde og hvis musklen ikke får ilt nok gør den ondt. Flere undersøgelser viser, at hvis du gangtræner på den rigtige måde vil du træne dig op til at kunne gå længere og opleve færre smerter.
Det er bedst at deltage i gangtræning på gangbånd hos en fysioterapeut, der tilbyder gangtræning til patienter med åreforkalkning.
Hvis du træner selv er anbefalingerne:
- At du går så langt du kan, holder pause undervejs og gå videre. Gå op til 45 min. hver gang
- At du minimum går 3-5 gange om ugen, men gerne hver dag hvis du kan
- At du følger det der kaldes en gå-hvil-gå rytme
Åreforkalkning i benene kan give smerter eller ubehag i din lægmuskel under gang. Sygdommen kaldes også vindueskiggersyndrom, fordi du ofte er nødt til at holde mange hvil på grund af smerterne. . Denne video viser, hvordan du selv kan komme i gang med at gangtræne uanset om du har fået diagnosen eller er blevet opereret i dine blodkar i benene.
Når du træner regelmæssigt vil du opleve, at du efterhånden kan gå længere end du kan i dag, og kan gå længere før du oplever smerter. Vær tålmodig, det kan godt tage nogle uger før du mærker en forskel. Du kan notere din distance fra gå-tur til gå-tur, så kan du følge med i udviklingen.
Mens du træner er der nogle generelle tips du kan følge:
- Gå i behageligt tøj og sko der er gode at gå i
- Vælg ruter, hvor du har mulighed for hvil ved eksempelvis bænke eller murværk
- Det kan give øget motivation at træne sammen med andre
Det er vigtigt at du ringer til lægen, hvis du oplever brystsmerter, svimmelhed eller hvis smerterne i benene er meget slemme og de kommer om natten. Du skal også tjekke dine ben og fødder for sår der ikke vil hele. Det kan være tegn på alvorlig betændelse.
Opdateret tirsdag den 16. apr. 2024