Hvad kan jeg selv gøre?
Det er vigtigt at få en god nats søvn på 7-8 timer. I mange tilfælde drejer det sig om at få lavet faste rutiner omkring nattesøvnen.
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Skab gode vaner
Generelt er det en god idé at gå i seng og stå op til faste tider.
Undgå at spise og drikke de sidste 2 timer inden du går i seng og hold igen med alkohol sidst på aftenen, da det giver en overfladisk søvn.
Sluk TV og telefon mindst en halv time inden du går i seng så hjernen slapper af, din vejrtrækning bliver rolig og din krop bliver afslappet.
Vægttab kan hjælpe
Hvis du er overvægtig, kan et vægttab mindske søvnapnøen. Men kun i enkelte tilfælde kan et vægttab helt helbrede søvnapnøen, og det kan være svært at finde overskuddet til at tabe dig, når du er træt.
Mange med søvnapnø er hele tiden trætte, og det kan give problemer med at huske og koncentrere sig.
Forsøg alligevel at komme ud og bevæge dig og få frisk luft hver dag. En gåtur er også motion.
Gå regelmæssigt til læge
En ubehandlet søvnapnø kan sænke din generelle sundhed. Det er derfor en god idé at gå regelmæssigt til egen læge.
Med den rette behandling er der rigtig gode muligheder for, at du kan have et godt liv med søvnapnø. Også selvom søvnapnø i de fleste tilfælde er en sygdom, som du skal leve med resten af livet.
Den rigtige behandling for søvnapnø kan være lige netop det, der giver dig motivationen, energien og overskuddet tilbage.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret onsdag den 31. maj 2023