Mundtørhed og svamp
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Mundtørhed
Der kan være flere årsager til, at du ikke producerer nok spyt. Det kan være en bivirkning ved den medicin, du får, eller det kan være en bivirkning ved en følgesygdom.
Det er ikke sikkert, at du er generet af den mindre produktion af spyt eller mundtørhed i din dagligdag. Men den mindre produktion af spyt medfører en stor risiko for, at du får huller i tænderne og betændelse i tandkødet.
Tungen bruger nemlig spyt til at rense tænderne fri for madrester. Spyttet har også den egenskab, at det skyller munden ren.
Nogle gange kan du måske føle dig tør i munden, og det kan føles svært at synke maden. Det er et tegn på, at du mangler spyt.
Du skal også være opmærksom på, at tørst og tør mund kan skyldes, at du har højt blodsukker.
Produkter til lindring af mundtørhed
Du kan lindre en tør mund ved at fugte munden med vand. På apoteket og i større dagligvarebutikker kan du købe sugetabletter, tyggegummi og vingummi uden sukker.
Du kan også købe spray, geler og mundskyl, der erstatter og stimulerer dannelsen af spyt. Brug for eksempel spray om dagen og gel om natten.
Gelen holder længere på fugten, da den lægger sig som en beskyttende hinde på mundens slimhinder.
Din tandplejer kan undersøge, om du har for lidt spyt. Din tandplejer kan også vejlede dig i forskellige midler til tør mund, så du kan undgå at få huller i tænderne og tandkødsbetændelse.
Når du børster tænder grundigt hver dag, hjælper det, sammen med din spytproduktion, til at undgå infektioner i munden.
Men når du har diabetes, kan du nogle gange mangle spyt.
Når du mangler spyt samtidigt med, at du kan have højt blodsukker, så kan en svampeinfektion brede sig hurtigere og kraftigere i munden.
Det skyldes, at det høje blodsukker og manglen på spyt gør det sværere for kroppen at bekæmpe bakterier og svampe.
Det kan for eksempel være svampen Candida. Symptomerne på Candida-svampen er ildrød slimhinde og sår og smerter i munden.
Din tandplejer kan undersøge din mund og se, om du har svamp og sætte den rette behandling i gang.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre samt Danske Tandplejere.
Opdateret onsdag den 31. maj 2023