Hvem kan du møde, når du har type 2-diabetes, og hvad kan de hjælpe dig med?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Hvor kan du få hjælp og støtte?
Når du har type 2-diabetes, er det som regel din egen læge, eller måske en sygeplejerske hos din egen læge, du har mest kontakt med omkring din sygdom. Måske du undrer dig over, at du ikke skal behandles på sygehuset. Men det er i de fleste tilfælde ikke nødvendigt.
Lægen eller sygeplejersken vil fortælle dig om forskellige ting, der har betydning for behandlingen af din diabetes. Det kan for eksempel handle om:
-
Hvorfor skal du lære at måle blodsukker og hvad betyder tallene?
-
Hvorfor det er nødvendigt at tage medicin?
-
Hvorfor skal du have tjekket øjne, tænder og fødder – og hvor får du det gjort henne?
-
Hvad kan du selv gøre for at leve et godt liv med diabetes?
-
Hvad er godt at vide omkring mad og fysisk aktivitet?
-
Og hvilken hjælp kan du få?
Tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du har nogle spørgsmål til diabetes og din behandling. Husk, at der ikke findes dumme spørgsmål. Det er bedre at spørge én gang for meget end for lidt. Du kan også tage en partner eller ven med op til lægen eller sygeplejersken. Så er I to til at stille spørgsmål og til at lytte.
Du kan også søge om hjælp og støtte i din kommune. Din læge kan fortælle dig, hvilke tilbud der er for dig. Tilbuddene er gratis at benytte. Du kan for eksempel få vejledning omkring mad og fysisk aktivitet. Her kan du møde andre, der også lever med type 2-diabetes.
Når du har diabetes, kan du søge om tilskud til dine diabeteshjælpemidler. Det er for eksempel de hjælpemidler, du bruger, når du måler blodsukker eller tager insulin. Din læge eller sygeplejerske kan fortælle dig om, hvilket tilskud du kan få, og hvor du søger henne.
Den medicin som din læge eller andre behandlere udskriver, skal du købe på et apotek. På apoteket kan du få en gratis medicinsamtale. En medicinsamtale kan hjælpe dig godt i gang med medicinen.
Andre fagfolk
Udover lægen vil du også møde andre behandlere i forbindelse med din diabetes. Du kan blandt andet møde en fodterapeut, en øjenlæge og en tandlæge.
Fodterapeuten undersøger, hvordan dine fødder har det, og tjekker for eksempel kredsløbet og følsomheden i dine fødder. Det kan du se mere om i filmen ”Hvordan får jeg tilskud til en fodterapeut”.
Øjenlægen undersøger, om der er forandringer i dine øjne. Det er gratis at gå til øjenlæge i Danmark. Men husk, at du selv skal bestille tid og fortælle, at du har diabetes.
Hos tandlægen tjekker de dine tænder for tandkødsbetændelse og huller i tænderne. Din tandlæge vurderer i hvilket omfang, at du kan få tilskud. Tilskuddet afhænger af, hvor sunde dine tænder er.
Det er vigtigt, at du har regelmæssige besøg ved alle dine behandlere. Aftal altid, hvornår du skal komme næste gang, når du er ved din behandler.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret torsdag den 17. okt. 2024