Gå til indhold

Når det er svært at snakke med din behandler

Hvis du nogle gange synes, at det kan være svært at snakke med din læge eller en anden behandler, så er du ikke den eneste.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Svært sprog eller forskellige tilgange

I sundhedssystemet er der mange ord og udtryk, som vi ikke bruger til hverdag. Og det kan være ekstra svært, hvis du ikke føler dig så sikker i det danske sprog. 

Du kan også opleve, at du og din behandler tænker forskelligt om sundhed, sygdom og behandling. Derudover kan I også have forskellige tilgange til, hvad der er din opgave og hvad der er din behandlers opgave. 

 

Gode råd til bedre kommunikation

I denne film vil vi forklare dig noget af det, du måske undrer dig over, og give dig gode råd til, hvordan du bedst snakker med lægen og andre behandlere om din diabetes.

Når du har type 2-diabetes, er det som regel din egen læge eller måske en sygeplejerske hos din egen læge, du har mest kontakt med omkring din sygdom og behandling. 

Du kan også møde andre behandlere i forbindelse med din diabetes. Det kan være ansatte i kommunen eller på sygehuset, som kan hjælpe dig med din diabetes. 

Diabetes er en sygdom, hvor det ikke kun handler om din medicin. Den mad du spiser, hvor meget du bevæger dig i hverdagen og hvordan du har det, kan alt sammen påvirke dit blodsukker. Det kan du se mere om under kategorierne: Type 1-diabetes og type 2-diabetes. 

 

Behandlerens opgave

Din behandlers opgave er derfor ikke kun at give dig medicin og holde øje med din sygdom. Din behandlers opgave er også at hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du lever godt med diabetes i hverdagen. 

Derfor kan du opleve, at din behandler stiller mange forskellige spørgsmål. Måske spørger hun ind til, hvad du spiser, og hvor meget du bevæger dig i hverdagen. Måske hun spørger ind til, om der er noget, som bekymrer dig i forhold til diabetes. Måske spørger hun også ind til mere private emner. Hun kan for eksempel spørge ind til de mere intime dele af dit parforhold, fordi det også kan blive påvirket, når du har type 2-diabetes. 

Det kan virke grænseoverskridende, men husk, at din behandler spørger for at hjælpe dig og ikke fordi hun er nysgerrig på dit privatliv. Husk også, at din behandler har tavshedspligt. Det betyder, at hun ikke må sige det, du fortæller, videre til andre medmindre du giver hende lov.

Hvis din behandler siger noget, du ikke forstår, er det helt i orden at sige ”det forstod jeg ikke”, ”kan du forklare det på en anden måde?” eller ”hvorfor spørger du om det?”.  Så skal din behandler forklare det på en anden måde.

 

En tolk har tavshedspligt

Hvis du har store problemer med at forstå din behandler, kan din behandler bestille en tolk, som kan oversætte under samtalen. 

 

Det kan være godt at have et familiemedlem eller en ven med til lægen eller andre behandlere. Husk, at det ikke altid er en god idé at en, du kender godt, er din tolk. Det er bedre, at tolken er én, som kender sundhedssystemet og er neutral i samtalen mellem dig og din behandler. Derudover er det godt at vide, at en tolk også har tavshedspligt.

Før du skal til lægen eller en anden behandling, er det en rigtig god idé at forberede dig hjemmefra. Det kan du gøre sammen med en pårørende, for eksempel familie eller en god ven. Du kan for eksempel tænke over hvilke spørgsmål, der er vigtige for dig at få svar på. Hvis du skriver spørgsmålene ned, er det nemmere at huske dem, når du sidder hos din behandler. 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.