Gå til indhold

Skal jeg fortælle min arbejdsplads om min diabetes?

Rent juridisk er du ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver, at du har diabetes. Hverken før eller efter din ansættelse.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvad siger loven?

Hvis diabetes har betydning for, om du kan udføre dine arbejdsopgaver, har du pligt til at fortælle det til din arbejdsgiver.

 

Fortæl om diabetes

I de fleste tilfælde er det derfor op til dig, om du ønsker at fortælle om diabetes på din arbejdsplads. Men vi anbefaler ofte personer med diabetes at fortælle åbent om deres sygdom.

Det gør vi, fordi åbenhed oftest nedbryder fordomme og antagelser og i stedet skaber forståelse og indblik. Men det er altid et individuelt valg, fordi du kender dig selv og din arbejdsplads bedst. 

Når dine kollegaer, tillidsmand og leder kender til din situation, kan de bedre hjælpe dig. Det kan for eksempel være at få justeret dine arbejdsopgaver.

I hverdagen kan det også give dig en tryghed, hvis dine nærmeste kollegaer ved, hvad de skal gøre ved for eksempel et akut lavt blodsukker.

For nogle kan det også lette i hverdagen, at de nærmeste kollegaer ved besked. Det betyder blandt andet, at du kan måle blodsukker eller tage insulin ved frokostbordet.

Hvis du fortæller din arbejdsgiver, at du har diabetes, kan det være en god idé, at du først fortæller lidt fakta om sygdommen. Dernæst, hvad den betyder for dig, og hvordan diabetes påvirker dit liv i hverdagen. 

Hvis det er en jobsamtale, kan du måske fremhæve nogle kompetencer, som sygdommen har styrket. 

Der er mange måder, du kan informere dine kollegaer om din diabetes. Det kan være ved et afdelingsmøde, over frokosten, når du skal måle dit blodsukker eller måske via en mail. Vælg den måde du føler dig mest tryg ved.

 

Når du ikke ønsker åbenhed

Men har du ikke lyst til at fortælle om diabetes på din arbejdsplads, er det jo også fint. Måske tænker du, at det ikke kommer andre ved, at det er din private sag, og at du ikke vil have et diabetesmærkat sat på dig. 

Det kan også være, at det betyder meget for dig, at du er en del af dine kollegaer på lige fod med dem, og at du ikke ønsker særlige hensyn.

Husk, du skal finde din egen måde at håndtere din hverdag med diabetes. Og det gælder også, hvor meget du ønsker at dele med din omverden.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.