Gå til indhold

Hvordan påvirker maden mit blodsukker?

Når vi taler om påvirkning af blodsukker, så er det kulhydraterne, som har den største betydning. Kulhydrater har flere funktioner i din krop. De giver energi til dine muskler og hjerne, og bidrager til en sund tarmflora.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Din mad består i hovedtræk af kulhydrater, proteiner og fedt

Kulhydratholdige fødevarer er også en kilde til vitaminer og mineraler. Derudover ligger kulhydraterne som energidepot i leveren og frigives, hvis dit blodsukker bliver for lavt.

 

Vi kan inddele kulhydrater i tre typer:

  • Sukkerarter
  • Stivelse
  • Kostfibre

 

Vores mad består ofte af en blanding af de forskellige kulhydrattyper. For eksempel findes der både sukkerarter og kostfibre i æbler. Ligesom der både er stivelse og kostfibre i fuldkornsprodukter som rugbrød og havregryn.

 

Nedbrydningsgrad og hastighed

Det er ikke ligegyldigt, hvilken type kulhydrat du spiser. Kulhydraterne nedbrydes i forskellig grad og med forskellig hastighed i tarmen. 

Og netop nedbrydningsgraden og hastigheden har stor betydning for, hvor hurtigt dit blodsukker stiger.

 

Sukkerarter

Som du for eksempel finder i juice, honning og sukker, nedbrydes og optages hurtigt i tarmen. 

Det betyder, at du hurtigt får en stigning i dit blodsukker. Det er mængden af sukker, der er afgørende for, hvor stor stigningen bliver.

 

Stivelse

Som du finder i kartofler, pasta og brød nedbrydes knap så hurtigt. Her får du en lidt langsommere og lavere blodsukkerstigning. 

Jo flere kulhydrater, i form af sukkerater og stivelse, du spiser, jo mere stiger blodsukkeret. Derfor er det en god ide, at være opmærksom på hvor store mængder, du spiser af dem, og forsøge at fordele dem over alle dagens måltider. 

 

Kostfibre

Er i grove grøntsager som kål, rodfrugter og i fuldkornsprodukter. Kostfibre nedbrydes stort set ikke i tarmen og vil derfor ikke påvirke dit blodsukker. 

Fiberrige fødevarer giver en langsommere og mindre stigning i dit blodsukker.

 

Fedt og proteiner

Udover kulhydraterne indeholder vores mad også fedt og proteiner. 

Når du spiser fedt og proteiner, vil din mavesæk tømme sig langsommere. Det betyder, at kulhydraterne kommer langsommere over i dit blod og dermed stiger dit blodsukker også langsommere. 

Det kan derfor være hensigtsmæssigt at spise fedt og proteiner til alle dine måltider.

Når du skal vælge fedt, så anbefaler vi, at du vælger det sunde fedt. Det sunde fedt finder du i planteriget og i fisk. Du kan derfor med fordel vælge fedt fra avokado, nødder, olivenolie, rapsolie og fra fisk som sild, makrel og laks.

Proteiner finder du i kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Her anbefaler vi, at du vælger kød og mejeriprodukter med lavt fedtindhold. Du får også proteiner i bælgfrugter som linser og bønner.

Har du spørgsmål til din kost, kan du tage en snak med din behandler eller en klinisk diætist.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.

Emneord