Gå til indhold

Når andre kommenterer på det, du spiser

Mange med diabetes oplever, at pårørende og bekendte udtrykker deres holdninger omkring, hvordan du skal leve med og håndtere din diabetes. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

”Må du godt spise sukker?”

Måske har du oplevet at få kommentarer som: ”Du skal vist tabe dig”, ”Må du godt spise sukker?” eller ”Du kan vel godt spise et stykke kage?”. 
Kommentarer som er ment som gode råd, men som du bare ikke har bedt om. Spørgsmål, kommentarer og gode råd er ofte et udtryk for omsorg, men det kan føles som det modsatte. 

 

Diabetes er usynlig

Diabetes er usynlig for folk omkring dig, og derfor har andre svært ved at se, hvad du har brug for. De kan ikke se om du har sparet lidt på hovedretten, så du kunne spise desserten. Eller at du har planlagt hjemmefra, at du vil takke nej til søde sager i dag.
Det er ofte i situationer, hvor vi mødes omkring mad, at mange personer med diabetes føler sig udfordret. Det kan være ved aftensmaden derhjemme, frokosten i kantinen eller når du er inviteret i byen.

Det kan derfor være en god idé, at have forskellige strategier planlagt, så du er forberedt på mad-situationerne.

 

Fortæl dine omgivelser, hvad der er en hjælp for dig

Hvis du har lavet en aftale med dig selv og måske i samarbejde med din behandler om, at du i en periode skal holde igen med kage, så kan det være svært hvis din kone eller mand fortsætter med at købe kage med hjem. 
Selvom kagen er ment vel og ”Det plejer vi jo”, så er det vigtigt, at du fortæller din pårørende, at lige nu prøver du at holde lidt igen.

Det kan også være, at du synes, at I taler for meget om mad og diabetes derhjemme. Her kan det måske være en hjælp for dig, hvis du siger ”Det er sødt af dig at tænke på mig, men det ville hjælpe mig, hvis vi ikke taler om mad og diabetes hele tiden. Jeg får allerede god hjælp og vejledning hos min behandler”.

Er det mere de fjerne relationer som kollegaer, en træningsmakker eller bekendte, hvor du oplever, at det kan være svært? 

Her kan det være rart at have en sætning parat, når de velmenende råd kommer. Du kan for eksempel sige: ”Jeg har lagt en plan i samarbejde med min behandler og det er den jeg følger. Her er der fin plads til et stykke kage i ny og næ, men tak for din omsorg for mig”. 
Du kan også blive inviteret i byen som gæst, hvor værten har gjort sig umage med at lave ”diabetesvenlig” mad, uden at du har bedt om det. 
Det kan også være omvendt, hvor du egentlig gerne vil have, at de tager hensyn, men at det ikke sker. Du kan hjælpe dig selv og folk omkring dig, hvis I sammen forsøger at afstemme jeres forventninger.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.