Sådan tæller du kulhydrater
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Kulhydrattælling som hjælp til et mere stabilt blodsukker
I denne film bliver principperne for kulhydrattælling gennemgået. Det er noget, som alle med diabetes kan bruge, uanset hvilken type medicin man får til at sænke blodsukkeret.
For at kunne tælle eller vurdere mængden af kulhydrat i din mad, er det nødvendigt at vide hvilke mad- og drikkevarer, der indeholder kulhydrat. Derefter kan du beregne mængden af kulhydrat i den portion, du spiser eller drikker af produktet. Det kan du gøre på flere måder.
Kig på næringsdeklarationen
Du kan kigge på næringsdeklarationen på varens emballage. Her står indholdet af kulhydrat i gram per 100 gram af produktet. Nogle gange står der hvor mange gram kulhydrat der for eksempel er i en bolle eller i en skive brød. Så behøver du ikke regne det ud selv.
Når du skal regne ud hvor mange gram kulhydrat, der er i dit måltid, skal du veje de dele af måltidet, som indeholder kulhydrat.
Eksempel på udregning
Som eksempel indeholder det rugbrød, som vises i filmen, 50 gram kulhydrat per 100 gram. Derfor starter du med at finde ud af, hvor meget kulhydrat der er per gram rugbrød. Det gør du ved at dividere de 50 gram kulhydrat med de 100 gram.
Det betyder, at der er 0,5 gram kulhydrat per 1 gram rugbrød.
Den viste skive rugbrød vejer 40 gram, derfor skal du gange 0,5 med 40, hvilket giver 20. Altså er der 20 gram kulhydrat i denne skive rugbrød.
Det kan godt kræve lidt tilvænning, når du pludselig skal kigge nærmere på deklarationer og måske finde lommeregneren frem. Men med tiden finder du helt sikkert rutinen.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Emneord
Opdateret tirsdag den 19. sep. 2023