Hvad kan motivere mig?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Prioritering i hverdagen
De ting, du vælger at prioritere, er af den ene eller anden grund vigtige for dig. Eller med andre ord: Fordi du er motiveret til at gøre dem.
Der er mange opgaver med diabetes
Du skal måle blodsukre, måske tælle kulhydrater, tage insulin eller anden medicin. Og så er der jo alt det løse: Du skal tænke dig godt om, når du drikker alkohol. Du skal passe på dine fødder. Du skal være ekstra opmærksom, når det er varmt, når du føler dig stresset, når du er syg. Der er blodprøver, møder hos din diabetesbehandler osv.
Det kan virke som et kolossalt stort arbejde. Heldigvis kan meget blive en vane, som bare er en del af dit liv, som du så ikke behøver at tænke alt for meget på.
Motivation
At være motiveret for noget er ikke altid nok. Du skal nemlig også være parat til at prioritere din tid og dine kræfter på det. Og selvom det virker uoverskuelig, skal du tro på, at du kan klare det.
Det er forskelligt, hvad der motiverer folk. For nogen er det frygten for følgesygdomme, der driver værket. Det er klart, at en dårlig reguleret diabetes øger risikoen på den lange bane. Men hvis du ikke mærker ret meget til, at du er dårlig reguleret, så er tanken om noget ubehageligt, der kan ske om mange år, ikke nødvendigvis den bedste motivation for at måle et blodsukker her og nu.
Frygt som motivation er desuden heller ikke altid en god motor på den lange bane: Hvem har lyst til at tænke på noget ubehageligt flere gange om dagen?
Hvad kan du selv gøre
Mange bliver motiveret af de ting, hvor de kan se eller mærke en hurtig forbedring. Hvis du har dårlig samvittighed over ikke at passe diabetes, fordi du synes, at det tager for lang tid, kan du med fordel prøve et lille tankeeksperiment.
Hvor lang tid tror du, at du hver dag bruger på ikke at passe diabetes? Dvs. dit daglige tidsforbrug på bekymringer, dårlig samvittighed, dårligt humør og træthed? Modsat hvor lang tid vil det tage dig at passe diabetes? Dvs. måle blodsukker, tage insulin, samtale med din diabetesbehandler? Mange oplever, at en bedre egenomsorg kan gøre dig mindre træt, mere skarp, fit for fight og gladere – i løbet af ret kort tid.
Overvej, hvad der ellers kan motivere dig
- At du bliver stolt af dig selv?
- At du bliver mindre bekymret?
- At dine pårørende bliver mindre bekymrede?
- At diabetes fylder mindre?
- At du kan blive ved med at gøre de ting, der giver dig livsværdi: Rejse og tage på ferie, dyrke fritidsinteresser, køre bil og så videre.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret torsdag den 17. aug. 2023