Gå til indhold

Når diabetes trætter mig

Vi kender det alle sammen. Hvis du har haft lidt for travlt eller har sovet for lidt, kan du føle dig træt og bare have lyst til at slappe af.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Forskellige slags træthed

Når du har hvilet dig, har du det godt igen og har fået ny energi. Den slags træthed er helt almindelig.  

Nogle mennesker med diabetes oplever en særlig træthed. Trætheden kan skyldes mange ting. Det kan være et for højt blodsukker, et svingende blodsukker eller komplikationer til diabetes. Træthed kan også være en bivirkning til noget af det medicin, du får. Derudover kan de mange overvejelser, planlægningen og bekymringerne også presse og trætte dig.

 

Symptomer på træthed

Når du har diabetes, kan du opleve en mere særlig og alvorlig form for træthed. En træthed, hvor du konstant føler dig udmattet, og hvor det ikke hjælper at hvile dig. Du mangler energi, føler dig svag og har ikke overskud til ret meget. Du har svært ved at koncentrere dig og fokusere og orker ikke at være sammen med andre. Den slags træthed kan være ødelæggende for din livskvalitet. Derfor skal du altid søge hjælp, hvis du oplever en voldsom uforklarlig træthed. 

 

Søg hjælp

Hvis du i flere uger har følt dig ualmindelig træt, og du ikke kan finde en forklaring på det, skal du tage en snak med din diabetesbehandler. Træthed kan være et symptom på mange forskellige ting. Derfor er det bedst, at du er på den sikre side. Du skal også kontakte din behandler, hvis du har følt dig stresset, trist eller modløs i længere tid.

Du kan søge råd og vejledning der, hvor du går til konsultation med diabetes. Selvom du bliver undersøgt, og din medicin bliver gennemgået, er det ikke altid, at der kan findes en præcis årsag til din træthed. Du vil dog altid kunne få nogle redskaber til, hvad du kan gøre ved den del af trætheden, som du kan ændre på.

 

Hvad kan du selv gøre

Oplever du en overvældende og konstant træthed, kan du selv prøve følgende:

  • Pas diabetes, så godt du overhovedet kan. Pæne blodsukre giver dig ofte mere energi. Søg hjælp, hvis det er svært.
  • Gode søvnvaner, fysisk aktivitet og sund mad er altid vigtigt, hvis du mangler overskud i hverdagen.
  • Overvej, om der er nogle opgaver, som du kan skære ned på, få hjælp til, eller holde helt fri fra i en periode.

 

Husk at tænke pauser ind i din hverdag, så du kan få batterierne ladt op. Gå en tur, læs/hør en bog, dyrk din hobby eller brug 10 minutter på absolut ingenting.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.