Gå til indhold

Ny med diabetes

Diabetes er en stor omvæltning i dit liv. Du skal lære en masse nyt og få hverdagen med en kronisk sygdom til at fungere.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hverdagen som kronisk syg

Det påvirker naturligvis også dine tanker og følelser, at du skal indstille dig på at leve med diabetes. Det er et stykke arbejde, som tager sin tid.

 

Der er meget nyt at lære

Den første tid får du ny viden om din diabetes - behandling, mad, motion og medicin. Du lærer også, hvordan du selv kan styre din behandling derhjemme.

At vænne dig til diabetes, er dog en helt anden sag. Det er noget, du skal øve dig på. Dine behandlere giver dig basal viden om diabetes, men du skal selv finde ud af, hvad der virker for dig i din hverdag. Det kræver tid at få gode vaner og øvelse at blive tryg.

Det er vigtigt, at det går stille og roligt fremad. Kunsten er at være opmærksom, blive ved med at forsøge og lære af dine erfaringer. Prøv at være tålmodig med dig selv.

 

Diabetes påvirker dig også psykisk

Det er individuelt, hvordan vi reagerer på at få en kronisk sygdom. For nogle er det en livskrise, som påvirker både tanker og følelser. Mange oplever, at deres humør er svingende. At de nemmere bliver kede af det, bekymrede og irritable. Måske oplever du at være urolig, rastløs og magtesløs. Din tænkning kan også være påvirket: Du har mindre overblik, har sværere ved at koncentrere dig og husker dårligere.

For nogle kommer reaktionen på diabetes efter nogen tid. Mange vil i den første tid være optaget af at lære alt det nye. Når det praktiske er faldet nogenlunde på plads, frigøres der tid og energi til at tænke over livet med de nye vilkår med en kronisk sygdom.

 

Det kan du selv gøre

Søg støtte hos dine pårørende. Du skal ikke stå alene med diabetes. Det er vigtigt for både din sikkerhed og trivsel. 

Gør det til en vane at stille spørgsmål og få rådgivning af dine behandlere. Udlært bliver man aldrig helt med diabetes: Når dit liv forandrer sig og der sker nye ting, så bliver din diabetes også påvirket.

Du kan få stort udbytte af, at udveksle erfaringer med andre mennesker med diabetes. De ved ofte præcis, hvad du står med, fordi de kender det fra sig selv.

 

Diabetesforeningens hjemmeside kan du finde gode muligheder for at møde andre med diabetes.

 

Tilskud til psykolog

Det kan også være en hjælp at vende dine tanker og følelser med en professionel. Personer ramt af sygdom og deres pårørende kan i visse tilfælde få offentligt tilskud til psykologbehandling efter Sundhedsloven inden for 6 måneder. I særlige tilfælde inden for 12 måneder efter diagnosen.

 

Spørg din praktiserende læge om din mulighed for henvisning til en psykolog.

 

Læs mere om Psykologordningen på psykologeridanmark.dk, hvor du også kan søge efter psykologer i nærheden af dig.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.