Gå til indhold

Sådan arbejder du med at acceptere din diabetes

Det er ikke altid rart at høre på gode råd. Især ikke, hvis du ikke selv har bedt om dem. For selvom gode råd tit er ment som omsorg, kan de alligevel nemt blive opfattet som kritik.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

"Det er vigtigt, at du accepterer, at du har diabetes"

- Det er et råd, som du måske har hørt fra dine behandlere eller pårørende?

Det kan være, at dine omgivelser oplever, at du er ked af det eller frustreret. At diabetes gør det svært for dig at leve et normalt liv, eller at du får passet diabetes mindre godt.

Når "accept" er noget, mange mener, er nødvendigt for at leve godt med diabetes, er det selvfølgelig vigtigt, at du forholder dig til det. Men hvad vil det overhovedet sige at acceptere diabetes – og hvad kan du selv gøre?

 

Accept af diabetes

Accept betyder ikke, at du nødvendigvis skal være glad for at have diabetes eller synes, at det er en dans på roser at måle blodsukker dag ud og dag ind.

Nej, det handler i bund og grund om, at du stille og roligt vænner dig til, at diabetes er en naturlig del af din hverdag. Noget, som hører med, men ikke er det vigtigste.

Det kan også være vigtigt at huske på, at accept af diabetes gennem livet vil gå op og ned afhængig af, hvor meget du oplever, at diabetes fylder hos dig.

 

Du har ikke selv valgt at have diabetes

Og husk på, at accept ikke er et mål, du når – at du en dag vågner op og synes, det er okay, at du har diabetes. Det ville være et urimeligt krav at stille til dig selv.

Du har ikke selv valgt at have diabetes. At acceptere diabetes er således en proces, der går op og ned gennem livet.

 

Find en balance

Du skal have fundet en balance, hvor du både tager hensyn til diabetes og alt det andet, som du også skal og gerne vil. Hvis du kan leve dit liv fuldt ud uden at skulle kæmpe med eller skubbe diabetes væk – så er du nået rigtig langt.

At nå dertil er selvfølgelig nemmere sagt end gjort - især af dem, der ikke selv har diabetes.

 

Det kan du selv gøre

  • Gå efter de ting, du har lyst til – og find så en god måde at få diabetes passet ind på.
  • Forsøg at have nogle faste vaner med diabetes i hverdagen. Sæt autopiloten til, så du bare får tingene overstået uden at skulle diskutere med dig selv hver gang. For eksempel at måle blodsukker.
  • Lav en plan for, hvordan du vil klare diabetes, når du skal noget ud over det sædvanlige.
  • Hvis du tænker meget negativt om diabetes, for eksempel at den er din fjende, bliver den ofte endnu sværere at have med at gøre. Overvej, om du kan tænke mere neutralt om diabetes, så den bliver til at være i stue med.
  • Søg støtte og rådgivning, hvis diabetes påvirker dit humør og din hverdag alt for meget.  

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.