Gå til indhold

Hvordan støtter jeg som pårørende bedst personen med diabetes?

Der findes ingen manual eller guide til, hvordan du bliver en god pårørende. Men al erfaring viser, at samspil, kommunikation og forventningsafstemning mellem dig og den, du er pårørende til, er vigtig.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Tag dialogen i fredstid

Du skal turde være åben omkring, hvordan du har det, turde sige fra, når noget går over din grænse og turde sige dine ønsker og behov højt. Og så er det vigtigt at tage dialogen i fredstid, og ikke når der er opstået en konflikt.

 

Individuelle ønsker og behov

Behovet for støtte og hjælp kan variere hos personen med diabetes. Det kan variere dag for dag, men det kan også ændre sig gennem livet med diabetes. Det kan derfor være nødvendigt, at du med jævne mellemrum spørger ind til behovet for støtte. Sammen kan I genforhandle behovet for støtte lige nu. Måske er din tilstedeværelse og anerkendelse den rigtige støtte for personen med diabetes. Måske skal du deltage mere aktivt – for eksempel i livsstilsændringer.

Husk på, at det er individuelt, hvordan I hver især har behov for støtte og hjælp. Vi giver ofte den hjælp og støtte, som vi selv ønsker og har behov for. Misforstået omsorg kan føre til sammenstød eller konflikter, som bunder i skuffelse over, at støtten ikke lever op til behovet. Eller at den støtte, du giver som pårørende, ikke bliver taget godt imod eller lyttet til. Igen handler det om, at I skal turde tale om jeres forventninger til hinanden.

 

Dine behov er også vigtige

Det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du faktisk ønsker at støtte og hjælpe med. Måske vil du gerne inddrages i alt. Måske vil du kun inddrages, hvor der er opstår problemer.

Måske finder du tryghed i at vide en masse om diabetes, så du bedre kan tale med om sygdommen og forstå den. Måske har du det bedst med ikke at vide for meget om sygdommen, fordi du så bekymrer dig mere. Du må mærke efter og vurdere, hvad der er bedst for dig og jer.

 

Gode råd

  • Spørg, hvordan/hvornår personen med diabetes ønsker din hjælp.
  • Respektér, at det ikke er dit liv eller din sygdom.
  • Respektér hans eller hendes grænser, også hvis vedkommende ikke ønsker at tale om diabetes lige nu.
  • Lyt og hold igen med de gode råd.
  • Spørg – fremfor at gætte – hvad personen med diabetes tænker, føler og har brug for.
  • Tilgodese dine egne behov og respekter dine egne grænser.
  • Fortæl personen med diabetes, hvordan du har det – vær åben om dine tanker og følelser.
  • Vær ærlig, når du har brug for tid, omsorg, trøst eller bare at snakke.
  • Vær konkret i dine spørgsmål. For eksempel ”Skal jeg tage med dig til lægen? ” er nemmere at svare på end, ”Hvad fylder hos dig lige nu? ”.

 

Det kan være svært at sætte sig ind i at leve med diabetes døgnet rundt. Det er derfor helt okay at sige, hvis der er ting, som du ikke helt forstår, eller har svært ved at sætte dig ind i.

 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.