Gå til indhold

Nye roller i familien

At få diabetes vender op og ned på hverdagen. Både for den, der har fået sygdommen, men også for dig der er pårørende. Du kan opleve, at dit liv også er forandret, selvom det ikke er dig, der har fået diabetes.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Et forandret liv med diabetes

Måske oplever du, at du får eller påtager dig opgaver, fordi du gerne vil støtte den person, du holder af. Du kan dermed få en rolle udover bare at være partner, samlever, forælder, søskende, ven eller ægtefælle. Jeres forhold går derfor fra at være et parforhold eller familieforhold til et patient-behandler-forhold. Et forhold som hovedsageligt handler om diabetes.

 

Forskellige roller

Måske du har rollen som sygeplejerske eller behandler. Her husker du for eksempel personen med diabetes på blodsukkermålinger eller lægebesøg. Det kan være en krævende og opslidende rolle at have. Det er fint, at du kan hjælpe, men du er ikke sygeplejerske eller behandler.

Andre pårørende tager opgaven som psykolog. En rolle hvor du lytter og yder omsorg uden at få noget retur. Eller en rolle som advokat, hvor du sørger for, at alt går rigtigt til.

Måske deltager du aktivt i behandlingen, hvor du holder styr på de forskellige aftaler hos behandlerne. Her får du en rolle som sekretær. Du kan også få en rolle som vagthund, hvor du overvåger personen med diabetes. Det kan for eksempel være, at du ofte spørger ind til blodsukkermålinger eller styrer, hvad personen med diabetes spiser.

 

Tal sammen

Alle rollerne kan være opslidende. Men de er formodentlig også svære at undgå. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår du træder ind i en anden rolle. Det er bedst, hvis du kan tale med personen med diabetes omkring rollerne. Måske I sammen kan være opmærksomme på, hvornår din rolle er en hjælp, men også hvornår din støtte og hjælp har den modsatte effekt. Det er okay, at du en gang imellem har brug for at være vagthund eller sekretær for en kort stund. Men det er vigtigt, at du vender tilbage til din primære rolle som ægtefælle, partner, forælder eller kæreste.

Det kan være en hjælp, at I sammen taler åbent om, hvordan jeres hverdag eller liv sammen er anderledes på grund af diabetes. Det kan være en lettelse at fortælle din partner, hvordan du har det indeni. Mange holder sig tilbage fra at gøre det, fordi de er bange for at såre den anden.

Hvis du har svært ved at tale med din partner om det, kan det være en ide at opsøge en psykolog og få nogle samtaler om, hvordan I har det, og hvad der lige nu gør livet besværligt. Husk på, at du aldrig helt kan vide, hvordan det er at være den anden. Det kræver, at I fortæller hinanden det og lytter godt efter.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.