Gå til indhold

Ny med type 2-diabetes – hvor kan jeg søge hjælp henne?

Som ny med type 2-diabetes kan det være svært at finde rundt i de rettigheder man har. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Sådan søger du hjælp.

Du har mulighed for at søge om hjælpemidler, såsom nåle og teststrimler til at teste blodsukker. 

Der er dog forskel på hvor meget du kan få alt efter hvilken behandling du modtager for din diabetes. Hvis du behandles udelukkende via kost og motion kan du desværre ikke modtage hjælpemidler. 

Hvis du er i tabletbehandling, kan du få op til 150 teststrimler om året fra din kommune.

Det er vigtigt at du har snakket med din læge, inden du søger. Kommunen vil nemlig indhente oplysninger om dine behov fra din læge. Så hvis din læge ikke mener det er nødvendigt med ekstra hjælpemidler, så vil du få afslag. 

Når du er ny med type 2-diabetes kan det være en god idé at måle blodsukker lidt oftere i starten. Det kan være med til at give dig en bedre fornemmelse af din diabetes. Det kan derfor være en god idé at snakke det godt igennem med din læge. 

Hvis du er i insulin behandling har du mulighed for at få alt det testmateriale du har brug for.

Vi anbefaler at du undersøger mulighederne for digital patientuddannelse i din kommune. I nogle tilfælde skal du henvises af din læge. Så det er oplagt at du spørger der først. Kig på borger.dk for at få mere information. 

Tilskud til fodterapi

Når du har diabetes, er det vigtigt, at du får tjekket dine fødder hos en fodterapeut. Til fodterapi kan du få dækket 50 procent af prisen for en behandling. Det dækkes af regionen.

Din fodterapeut vil lave en vurdering af hvor ofte du har behov for at komme til kontrol af dine fødder. Det er vigtigt at fodterapeuten har ydernummer ellers kan du ikke få tilskud.

Tilskuddet beregnes automatisk af fodterapeuten og du skal derfor ikke gøre noget. Det kan du se mere om i filmen ”Hvordan får jeg tilskud til en fodterapeut? ”.

Partshøring og klage

Når du søger tilskud til hjælpemidler eller dækning af ekstra udgifter, skal din kommune partshøre dig. 

Det er for at sikre, at de har de korrekte oplysninger om dig og for at give dig mulighed for at kommentere på oplysningerne, inden de kommer med deres afgørelse. 

Hvis du ikke er tilfreds med den afgørelse din kommune har truffet, har du mulighed for at klage over afgørelsen.

Du har fire uger fra du modtager afgørelsen til at sende din klage. Hvis kommunen holder fast i deres afgørelse, har de ansvaret for at sende afgørelsen og din klage videre til Ankestyrelsen, der skal vurdere afgørelsen og klagen. 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.