Gå til indhold

Hvordan kommer jeg i gang med at være fysisk aktiv?

Vil du gerne være mere aktiv, er det et godt udgangspunkt at starte der, hvor du allerede er i bevægelse.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Spørg dig selv: "Hvordan kan jeg få mere af det ind i min hverdag?" Du kan for eksempel gå eller cykle en lille omvej eller slå din græsplæne en ekstra gang.

Prøv at tænke efter, hvor meget du bevæger dig i hverdagen:

  • Hver gang du rejser dig
  • Når du støvsuger, vasker gulv, slår græs eller handler ind
  • Når du leger med dine børn eller børnebørn
  • Eller når du cykler eller går kortere ture

Hvad motiverer dig?

Der kan være mange grunde til, at vi ønsker en mere aktiv hverdag. Måske vil du gerne kunne gå op af trapperne til anden sal uden at blive forpustet? Måske ønsker du mere energi og overskud i din hverdag? Eller måske vil du gerne opnå et mere stabilt blodsukker? Der kan være mange grunde – find ud af, hvad din grund er.

 

Planlæg din aktivitet

Den mest effektive motion er den motion, som du kommer afsted til. For nogle er det en hjælp at sætte motionen i system og rammer. Det vil sige helt konkret at sætte tiden af i kalenderen. 

Her kan det hjælpe, hvis du melder dig ind i en klub eller forening. Så er der ofte bestemte tidspunkter, du skal møde op og andre forventer, at du kommer.

Hvis du foretrækker at træne alene eller derhjemme, kan du stadig sætte din træning ind i din kalender, så du konkret ved, hvornår og hvad du skal træne. På den måde er din træning sat i system, og du skal ikke diskutere med dig selv, om du skal træne i dag eller i morgen. 

 

Start langsomt ud

Det er vigtigt, at du starter stille og roligt ud, og at du er tålmodig. Det tager tid at lade din træning blive en vane. Men når du starter langsomt ud, nedsætter du risikoen for skader, og din krop kan langsomt vænne sig til at være mere aktiv.

 

Sæt mål

Sæt dig gerne konkrete og opnåelige mål. De behøver ikke være store, men små mål, så du bevarer gejsten. Det gør din træning mere overskuelig og tilfredsstillende. Et mål kan være, at du skal ud og gå en tur tre gange om ugen på tre kilometer. Et mål kan også være, at du skal gå 6000 skridt hver dag, eller at du gerne vil kunne passe et par gamle bukser, som strammer lidt for meget. 

 

Gør din træning sjov

Gør din træning til noget, som du ser frem til. For nogle er det fællesskabet, der gør, at de kommer afsted. For andre er det motiverende at følge med i deres egne fremskridt. Du kan for eksempel købe en skridttæller eller et Smartwatch, så du kan holde øje med, hvor mange skridt du går i løbet af dagen.

 

Hav tålmodighed

Din motivation for at være aktiv vil svinge fra dag til dag, så hav tålmodighed med dig selv. Dagene er ikke ens, og nogle dage har du mere overskud end andre. Fokuser på de ting du gør, og ikke på det, som du ikke gør. Klap dig selv på skulderen, når du kommer afsted, og sig pyt, hvis sofaen overmander dig en dag. Så er det bare vigtigt, at du kommer afsted næste gang.

 

Fysisk aktivitet og diabetes

Fysisk aktivitet har en positiv effekt på vores krop og vores sind, og særligt hvis du har type 1-diabetes eller type 2-diabetes.

Har du diabetes, kan det kræve lidt ekstra forberedelse, hvor du lige skal have styr på dit blodsukker. Du kan se mere om, hvad du skal være opmærksom på i filmene ”Type 1-diabetes og fysisk aktivitet – hvordan påvirker det mit blodsukker?” og ”Type 2-diabetes – hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg er fysisk aktiv?”

Har du spørgsmål omkring din diabetes og fysisk aktivitet, kan du altid kontakte din diabetesbehandler.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.