Gå til indhold

Mad og insulin før, under og efter træning

Når du har insulinkrævende diabetes, har du en øget risiko for at få et lavt blodsukker - både under og efter din træning. For at lære, hvordan dit blodsukker reagerer, er det derfor en god idé, at du måler dit blodsukker før, under og efter din aktivitet. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Mad og insulin

Det kan være en god idé, at du spiser et måltid et par timer inden træning. Maden kan nemlig hjælpe med at holde dit blodsukker oppe, imens du træner. Hvis du spiser et måltid mad, og du skal træne inden for 2 timer, bør du sætte din dosis af måltidsinsulin ned med 25-75 procent. Du risikerer nemlig, at dit blodsukker falder under din træning, hvis du har for meget insulin i kroppen. Prøv dig frem, og se hvilken insulinreduktion, der fungerer bedst for dig.

Hvis du spiser et større måltid og tager den fulde insulindosis, kan det være en god ide at udskyde aktiviteten et par timer. Hvis det ikke er muligt at udskyde din træning, skal du huske at indtage ekstra kulhydrater under din træning. 

Det er især aktiviteter, hvor du bevæger dig i lang tid, der kan få blodsukkeret til at falde. Det kan være aktiviteter som en lang gå-, løbe- eller cykeltur. Her kan små snacks og drikke uden insulin før og under træningen hjælpe med at holde blodsukkeret oppe.

Hvis du træner i længere tid, anbefaler vi, at du efterfølgende spiser et måltid med mange kulhydrater sammen med ca. 50 procent af din vanlige måltidsinsulin.

 

Træning om aftenen

Træner du om aftenen eller om eftermiddagen, skal du tage dine forholdsregler, så dit blodsukker ikke falder om natten. Det kan derfor være, at du har behov for at reducere din basalinsulin til natten. Eller spise et mellemmåltid, inden du går i seng, hvor du ikke tager insulin.

Det kan være lidt svært at finde ud af, hvordan du skal gribe det an med træning, mad og insulin. Det bedste råd er, at du stille og roligt prøver dig frem. Hvis du har spørgsmål omkring træning, mad og insulin, kan du altid tale med din diabetesbehandler. Sammen kan I lægge en plan for, hvor meget insulin du skal tage, og hvornår du skal spise.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.